Sök
Ett kollage av fyra olika byggnader från vänster till höger, där färgen gradvis skiftar från svartvitt till färg. Foto. 

Högskolan i Halmstad fyller 40 år

I år firar Högskolan i Halmstad 40 år som ett självständigt lärosäte. Jubileet pågår under hela 2023 och visar på olika sätt vad som har gjort Högskolan i Halmstad till den kreativa och innovativa högskola vi är i dag.

40 år av innovation och kreativitet

Leende man iklädd glasögon, skjorta och kavaj tittar in i kameran. Foto. 

40 framgångsrika år

Som rektor är jag imponerad, stolt och glad över vad Högskolan i Halmstad har uppnått under sina 40 år. Vi har utbildat studenter som har bidragit till kunskap och tillväxt i samhället. Vår forskning genererar fantastiska kunskaper som gör avtryck i både samhället och forskarvärlden. Det som år 1983 var en liten regional högskola är i dag ett brett lärosäte med 12 000 studenter och viktig forskning i framkant. Vi har medarbetare och studenter från hela världen. Ända från starten har Högskolan i Halmstad skapat värden, drivit innovationer och bidragit till utveckling för både människor och samhället i stort. Den vägen kommer vi att fortsätta. Vi firar våra 40 år med stolthet!

Svartvit närbild på en byggnad med två entrédörrar. Högskolans gamla logotyp sitter på ett fönster i mitten. Foto. 

Så började det

År 1970 bildades den så kallade N-kommittén för att förbereda en högskola i Halmstad. 1975 beslutade riksdagen att Halmstad skulle bli en högskoleort och 1977 startade den första utbildningen. Under de första åren utbildades fritidspedagoger, förskollärare och utvecklingsingenjörer på Högskolan. Det fanns också kurser i idrottspedagogik.
1983 blev Högskolan i Halmstad ett självständigt lärosäte. Sedan dess har mycket hänt och Högskolan har vuxit till ett brett lärosäte med populära utbildningar och spännande, samhällsrelevant forskning. Läs mer om vad som har format Högskolan och hur den har utvecklats fram till i dag.

Högskolans historik
En äldre man i blå kavaj syns till vänster i profil prata med en person till höger som man enbart ser skymten av. Foto

Nybyggaranda och samhällsengagemang

När Högskolan i Halmstads första rektor, SvenOve Johansson, i dag tänker tillbaka minns han Högskolans första tid som kreativ och spännande. ”Vi fick verkligen bygga från grunden. Det rådde en väldigt kreativ nybyggaranda. Det var många intresserade och duktiga människor som hade samlats på samma ställe och drog åt samma håll. Gruppen studenter var också lite annorlunda. De var enorma på att ställa upp!”

Nyhet: Högskolans första rektor minns tillbaka

Jubileumsfilm

En särskild film har producerats till jubileet, som ger en bild av Högskolan i Halmstad – en kreativ och innovativ högskola. Filmen är gjord av Ida Fridvall, Albin Edin och Mia Lindh på kommunikationsavdelningen.

Händer under året

Välkommen att fira med oss! Här syns endast de evenemang som har med jubileet att göra, vissa evenemang är öppna för alla och andra för särskilt inbjudna. Listan uppdateras efter hand under hela året. Övriga evenemang på Högskolan (inklusive jubileumsevenemang) hittar du i vår kalender.

  • Januari
  • 16 januari kl. 10.0011.00

    Jubileumsåret startar

    I dag går startskottet för vårt 40-årsjubileum med tal av rektor Stephen Hwang, läcker jubileumstårta, avslöjanden om vad som händer under året, och visning av nya, spännande profilprodukter.

    En sexkantig symbol där det står ”40 år, 1983–2023, Högskolan i Halmstad” med blå text. Grafik.

På gång

Två personer där man ser den ena framifrån tittar på varandra och ler. De bär kläder och andra profilprodukter där det står ”Högskolan 83 Halmstad”. Foto.

Profilprodukter till jubileet

Till jubileumsåret har vi nya profilprodukter, några med jubileumstema, till exempel tygkassar, huvtröjor, godis och studentmärken. Sortimentet utökas under året med bland annat mössor, kepsar, badlakan och tröjor. Du köper alla profilprodukter i Servicecenter.

Servicecenters öppettider

Konstpromenader på campus

Följ med på promenad i konstens tecken genom campus! Vi tittar på och samtalar om konsten på området och den arkitektoniska inramningen. Promenaderna leds av Helen Fuchs, universitetslektor i konstvetenskap vid Högskolan. Mer information om promenaderna och fler konstaktiviteter i samarbete med Hallands Konstmuseum och Bærtling Stiftelsen kommer under året.

Kontakt: Vivian Violin Lönnesjö