Sök
Ett kollage av fyra olika byggnader från vänster till höger, där färgen gradvis skiftar från svartvitt till färg. Foto. 

Högskolan i Halmstad fyller 40 år

I år firar Högskolan i Halmstad 40 år som ett självständigt lärosäte. Jubileet pågår under hela 2023 och visar på olika sätt vad som har gjort Högskolan i Halmstad till den kreativa och innovativa högskola vi är i dag.

Välkommen till Högskolan

Porträttbild på kvinna som ler och tittar in i kameran. Foto.

Susanna Öhman ny rektor

Efter 40 år som självständigt lärosäte har Högskolan i Halmstad för första gången fått en kvinna som rektor. Susanna Öhman tillträdde sitt uppdrag den 20 mars 2023, då hon tog över efter Stephen Hwang. Susanna har varit verksam vid Mittuniversitetet under större delen av sin akademiska karriär, men har även varit akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle på Högskolan i Halmstad.

Se filmen och läs artikeln om Susanna
Flera personer sitter i rader och tittar på en person som gestikulerar med armarna. Hela bilden är oskarp. Foto.

Jubileumsföreläsningar

Under Högskolans 40-årsjubileum kommer det att hållas jubileumsföreläsningar med teman från flera av Högskolans olika forskningsområden. De populärvetenskapliga föreläsningarna är öppna för alla. Du hittar föreläsningarna under fliken Händer under året, där de listas under respektive månad, med start i mitten av april. Varmt välkommen att ta del av Högskolans forskning!

Två leende unga kvinnor tittar in i kameran. Foto.

Utexpo – en mässa för innovationer

Examensmässan Utexpo har funnits i 40 år och är en av Högskolans äldsta traditioner. Det är en plattform där avgångsstudenterna får ge uttryck för sin innovationsförmåga och visa vad de har lärt sig under sina studier – ett avstamp till nya idéer för en hållbar framtid. Då visar hundratals ivriga studenter upp sina examensarbeten för andra studenter, uppdragsgivare, näringslivet och yrkesliv, allmänheten – och Högskolans personal. Vid Utexpo delas stipendier till ett värde av flera hundra tusen kronor ut till de mest framstående examensarbetena. Utexpo är en fantastisk tradition som återkommer varje år. I år den 31 maj–1 juni 2023. Välkommen!

40 år av innovation och kreativitet

Guldkonfetti i luften, grön växt och människor i bakgrunden på en balkong. Foto.

Firar 40 framgångsrika år

När Högskolan i Halmstads tidigare rektor Stephen Hwang invigde Högskolans 40-årsjubileum den 16 januari hyllade han Högskolans framgångar i sitt inledningstal:
”Som rektor är jag imponerad, stolt och glad över vad Högskolan i Halmstad har uppnått under sina 40 år. Vi har utbildat studenter som har bidragit till kunskap och tillväxt i samhället. Vår forskning genererar fantastiska kunskaper som gör avtryck i både samhället och forskarvärlden. Det som år 1983 var en liten regional högskola är i dag ett brett lärosäte med 12 000 studenter och viktig forskning i framkant. Vi har medarbetare och studenter från hela världen. Ända från starten har Högskolan i Halmstad skapat värden, drivit innovationer och bidragit till utveckling för både människor och samhället i stort. Den vägen kommer vi att fortsätta. Vi firar våra 40 år med stolthet!”

Nyhet: Guldkant på Högskolans 40-årsjubileum
Svartvit närbild på en byggnad med två entrédörrar. Högskolans gamla logotyp sitter på ett fönster i mitten. Foto. 

Så började det

År 1970 bildades den så kallade N-kommittén för att förbereda en högskola i Halmstad. 1975 beslutade riksdagen att Halmstad skulle bli en högskoleort och 1977 startade den första utbildningen. Under de första åren utbildades fritidspedagoger, förskollärare och utvecklingsingenjörer på Högskolan. Det fanns också kurser i idrottspedagogik.
1983 blev Högskolan i Halmstad ett självständigt lärosäte. Sedan dess har mycket hänt och Högskolan har vuxit till ett brett lärosäte med populära utbildningar och spännande, samhällsrelevant forskning. Läs mer om vad som har format Högskolan och hur den har utvecklats fram till i dag.

Högskolans historik
En äldre man i blå kavaj syns till vänster i profil prata med en person till höger som man enbart ser skymten av. Foto

Nybyggaranda och samhällsengagemang

När Högskolan i Halmstads första rektor, SvenOve Johansson, i dag tänker tillbaka minns han Högskolans första tid som kreativ och spännande. ”Vi fick verkligen bygga från grunden. Det rådde en väldigt kreativ nybyggaranda. Det var många intresserade och duktiga människor som hade samlats på samma ställe och drog åt samma håll. Gruppen studenter var också lite annorlunda. De var enorma på att ställa upp!”

Nyhet: Högskolans första rektor minns tillbaka

Jubileumsfilm

En särskild film har producerats till jubileet, som ger en bild av Högskolan i Halmstad – en kreativ och innovativ högskola. Filmen är gjord av Ida Fridvall, Albin Edin och Mia Lindh på kommunikationsavdelningen.

Händer under året

Välkommen att fira med oss! Här syns endast de evenemang som har med jubileet att göra, vissa evenemang är öppna för alla och andra för särskilt inbjudna. Listan uppdateras efter hand under hela året. Övriga evenemang på Högskolan (inklusive jubileumsevenemang) hittar du i vår kalender.

 • Maj
 • 17 maj kl. 16.3018.00

  Ideas: 1900-talets socialism, Ernst Wigforss och folkhemseran

  Finansministern, ideologen och socialdemokraten Ernst Wigforss (född i Halmstad 1881) benämns av den internationella statsvetenskapen som världshistoriens mest framgångsrike socialist. Mer än någon annan skapade han 1900-talet svenska välfärdsstat. Lyssna på två föredrag om Ernst Wigforss – med Henrik Arnstad som är författare och Helen Fuchs som är universitetslektor i konstvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

  Föredrag om 1900-talets socialism, Ernst Wigforss och folkhemseran

 • 31 maj

  Utexpo, dag 1

  I samband med avslutningsveckan hålls Utexpo som är Högskolans examensmässa. Under två dagar visar hundratals studenter upp sina examensarbeten för allmänheten, studenter, näringslivet samt Högskolans personal. Flera stipendier kommer att delas ut till framstående studenter och deras arbeten. Mässan är öppen klockan 10–16. Invigningen äger rum klockan 13.00. Platsen är hus S. Välkommen!

  Utexpo

  Två personer iklädda vit t-shirt och jeans håller i ett stort kort där det står "EMTW 30000 kronor ELUMO". De tittar på en person med en mikrofon som står i förgrunden. Foto.

På gång

Två personer där man ser den ena framifrån tittar på varandra och ler. De bär kläder och andra profilprodukter där det står ”Högskolan 83 Halmstad”. Foto.

Profilprodukter till jubileet

Till jubileumsåret har vi nya profilprodukter, några med jubileumstema, till exempel tygkassar, huvtröjor, godis och studentmärken. Sortimentet utökas under året med bland annat mössor, kepsar, badlakan och tröjor. Du köper alla profilprodukter i Servicecenter.

Se sortimentet av profilprodukter
Ett konstverk fotograferat mot blå himmel. Foto.

Konst på campus

Följ med på promenad i konstens tecken genom campus! Vi tittar på och samtalar om konsten på området och den arkitektoniska inramningen. Promenaderna leds av Helen Fuchs, universitetslektor i konstvetenskap vid Högskolan. Mer information om promenaderna och fler konstaktiviteter i samarbete med Hallands Konstmuseum och Bærtlingstiftelsen kommer under året.

Konstevenemang