Påbyggnadsutbildning med fastighetsmäklarinriktning
Som fastighetsmäklare är du länken mellan köpare och säljare av hus, mark och annan fast egendom. Påbyggnadsutbildning med fastighetsmäklarinriktning ger dig de kunskaper och färdigheter som du behöver för att agera som en professionell mellanhand i fastighetsaffärer. Det kan handla om att lösa juridiska problem, värdera fastigheter, upprätta avtal med mera. Sista antagning för den här påbyggnadsutbildningen är hösten 2025.
Om utbildningen
Vad läser du inom programmet?
Programmet inkluderar kurserna Fastighetsförmedling, 30 hp, Bostadsrätt, Familjerätt och inskrivningsrätt, Beskattningsrätt samt Besiktnings- och värderingsteknik (eller Fastighetsvärdering). Dessa kurser omfattar 7,5 hp vardera.
Testa, pröva och experimentera
Utbildningen på Högskolan i Halmstad präglas av vår profilering som det innovationsdrivande lärosätet. Här har du tillgång till moderna studiemiljöer och en framtidsorienterad utbildning.
Din akademiska bakgrund
Utbildningen vänder sig till dig som har läst Högskolans Bygg- och fastighetsekonomprogram (BFE) och påbörjade din utbildning före år 2023. Med denna påbyggnadsutbildning och en examen från Högskolans Bygg- och fastighetsekonomprogram (BFE) uppfyller du de teoretiska kraven för att registreras som fastighetsmäklare hos Fastighetsmäklarinspektionen. Du som började att läsa BFE år 2023 eller senare har ingen möjlighet att söka till den här påbyggnadsutbildningen då Fastighetsmäklarinspektionens bestämmelser för fastighetsmäklarregistrering har ändrats.
Om du inte har läst BFE men vill studera för att kunna registrera dig som fastighetsmäklare rekommenderar vi dig att söka in på någon av de universitet och högskolor som ger utbildningar som motsvarar Fastighetsmäklarinspektionens nya krav för fastighetsmäklarregistrering.
Om du inte har läst BFE och ändå vill läsa Högskolans påbyggnadsutbildning måste du komplettera med kurserna:
- Fastighetsrätt, 15 hp
- Juridisk översiktskurs, 15 hp
- Ekonomistyrning, 7,5 hp
- Affärsredovisning, 7,5 hp
- Byggteknik, 7,5 hp (Byggteknikkursen finns inte på Högskolan i Halmstad och Högskolan kan inte garantera att denna kurs är möjlig att läsa).
Dessutom krävs en kurs om 7,5 hp med bredd eller fördjupning inom de områden som Fastighetsmäklarinspektionen kräver (se utbildningskraven på Fastighetsmäklarinspektionen webbplats. På webbplatsen finns också bestämmelser om den praktik som behövs och som du själv måste söka hos fastighetsmäklarbyråer).
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT23.
Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.
- Fastighetsförmedling, 30 hp
- Allmän beskattningsrätt, 7,5 hp
Student som har läst Bygg- och fastighetsekonomprogrammet läser:
- Bostadsrätt – ombildning, 7,5 hp
- Familjerätt och inskrivningsrätt, 7,5 hp
- Besiktnings- och värderingsteknik, 7,5 hp
Student som inte har läst Bygg- och fastighetsekonomprogrammet läser:
- Fastighetsrätt, 15 hp
- Fastighetsvärdering, 7,5 hp
Efter utbildningen
Examen
Efter avslutade studier kan du ansöka om ett samlat kursbevis. Från och med 1 januari 2028 gäller nya utbildningskrav för att bli fastighetsmäklare. Se länk om Fastighetsmäklarinspektionens nya utbildningskrav för mäklare nedan. Detta innebär att du som har läst Bygg- och fastighetsekonomprogrammet följt av Påbyggnadsutbildning med fastighetsmäklarinriktning behöver vara klar med all examination och praktik, och skicka en ansökan om registrering till Fastighetsmäklarinspektionen senast den 1 december 2027 för att bli fastighetsmäklare.
Vad kan du jobba med?
Påbyggnadsutbildning med fastighetsmäklarinriktning förbereder dig för att arbeta som fastighetsmäklare. Om du sedan tidigare har en examen från Högskolans Bygg- och fastighetsekonomprogram krävs endast tio veckors arbete/praktik hos en registrerad fastighetsmäklare innan du själv kan registreras hos Fastighetsmäklarinspektionen.
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Bra länkar
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
10033
Behörighetskrav:
Juridisk översiktskurs 15 hp, Affärsredovisning 7,5 hp, Ekonomistyrning 7,5 hp eller motsvarande.
Obligatoriska sammankomster:
8
Undervisningstid:
Blandade tider
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.