Forskning vid Akademin för informationsteknologi
Forskningen vid Akademin för informationsteknologi (ITE) bidrar till lösningar på samhällsutmaningar inom Högskolans definierade fokusområden Smarta städer och samhällen samt Hälsoinnovation.
På ITE bedrivs forskning inom medvetna intelligenta system, smarta elektroniksystem, cyberfysiska system och digital tjänsteinnovation. Dessa fyra områden utgör ITE:s fyra teknikområden.
Forskningens mål
Målet för forskningen vid ITE är att tillhandahålla och ta fram kunskap (lösningar, teorier, metoder, verktyg) som är relevant för skapandet av innovativa IT-baserade produkter och tjänster – från möjliggörande tekniker, via systemlösningar och tillämpningar, till värdeskapande IT-användande. Med detta avser vi att bidra till att stärka svensk industris konkurrenskraft.
Akademins forskare ingår i följande forskningsprogram
LeaDS – Lärande i ett digitalt samhälle Länk till annan webbplats.
Forskningsprojekt och nyheter

I Högskolans populärvetenskapliga forskningsmagasin Samspel finns nyheter om aktuell forskning samt porträtt på alla våra professorer.
Teknikområden

Forskning på ITE bedrivs inom fyra teknikområden. Kompetensen i dessa teknikområden innefattar signal- och systemteknik, informatik, matematik, datateknik, forensik, elektronik och fysik.
Publikationer

Här finns en sammanställning av de senaste publikationerna från ITE i DiVA (Högskolans digitala vetenskapliga arkiv) samt doktorsavhandlingar och licentiatuppsatser från akademin.
Forskningscenter och profil

ITE samlar kunskap, forskning och utveckling i ett forsknings- och utbildningscenter inom AI, en forskningsprofil inom informationsdriven vård och i ett industriellt forksningscentrum som kombinerar AI och maskininlärning med hälsodata.
Senaste forskningsnyheterna från ITE på Samspel
-
Bättre vård till lägre kostnad genom att använda data
Sjukvården står inför många utmaningar som kommer kräva att vårdens kvalitet förbättras utan att öka...
-
Övervakning av fjärrvärmestationer viktigt för framtidens smarta stad
Ineffektivitet och felaktigheter på fjärrvärmestationer orsakar onödig energiförlust. I sin nyligen...
-
Vardagliga upplevelser i fokus för framtidens digitaliserade bilar
För att skapa framtidens hållbara mobilitetslösningar behöver man förstå hur människor tänker kring...
-
När människa och maskin samarbetar upptäcks fel lättare
När en avvikelse hittas i en datamängd kan det innebära att något är fel. Det kan till exempel vara...
-
Agila uppstartsbolag mest innovativa
Hallå där, Dulce Gonçalves! Du forskar om digital innovation och disputerade för ett tag sedan. Kan...
Utbildning på grund- och avancerad nivå
Forskningen inom teknikområde Digital tjänsteinnovation kanaliseras till följande utbildningar inom informatik på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå:
- Affärssystemprogrammet (kandidatprogram)
Länk till annan webbplats.
- Digital design och innovation (kandidatprogram)
Länk till annan webbplats.
- Digital tjänsteinnovation (internationellt masterprogram)
Länk till annan webbplats.
- Forskarutbildning i informatik (inom informationsteknologi)
Länk till annan webbplats.
Forskarutbildning och företagsforskarskola
Forskarutbildningen i informationsteknologi syftar till att producera välutbildade forskare, utbildare och framtida ledare inom informationsteknologi. Industriforskarskolan (EISIGS) ger en god miljö för kvalificerade och oberoende forskare (PhDs) att utvecklas inom forskning om inbyggda och intelligenta system.
Forskarutbildning i informationsteknologi
Företagsforskarskola i inbyggda och intelligenta system (EISIGS)
Forskning i samverkan
ITE ska karaktäriserad genom välutvecklade forskningssamarbeten med näringslivet och den offentliga sektorn. Genom våra sammanslagna kompetenser vill vi attrahera nya partner och projekt som kräver såväl detaljkunskap som helhetsbild. Ett exempel på detta är lågförbrukande (energi)tekniker för radio och kommunikation, som förenar såväl inbyggda system som elektronik och nanoteknik. Fler exempel är intelligenta fordon, som sammanför kunskap om sensorer, inbyggda system och självorganiserande system, samt nästa generations radarsystem där systemlösningar baserade på ny möjliggörande beräknings- och kommunikationsteknik tas fram. Ytterligare ett exempel är IT-användning för till exempel turistupplevelser, som kombinerar kunskap om inbygga system, intelligenta system och informatik.
Vår strategi är att fokusera på ett antal tillämpningsområden där vi är synliga för industri och samhälle som en nyckelaktör och naturlig samarbetspartner. För närvarande är de utvalda tillämpningsområdena: hälsoteknik, trafik- och transportsystem, processindustri, högpresterande signalbehandlingsapplikationer, upplevelseindustri, tillsammans med (icke-applikations)området banbrytande elektronik.