• Tio kurser inom AI utvecklas efter regeringsuppdrag
    Ett intensivt arbete pågår just nu med att utveckla korta kurser med inriktning på AI för yrkesverksamma. Högskolan i Halmstad var ett av sju lärosäten, och den enda högskolan, som fick ett tilläggsuppdrag från Utbildnings­departementet i en särskild satsning på AI-kurser. Med satsningen fick Högskolan i Halmstad 3,75 miljoner kronor extra i anslag för 2025, vilket nu ska omsättas i ett tiotal kurser.
    Läs mer

  • Vårdkartan i gul text, i bakgrunden en blåtonad sjukhusmiljö. Foto, illustration.
    AI-vårdkarta ska skapa möjligheter till samarbete
    I dag publicerades Vårdkartan – en kartläggning av pågående AI-initiativ inom hälso- och sjukvården i Sveriges regioner. AI Sweden, som har gjort kartläggningen i samarbete med bland annat Högskolan i Halmstad, menar att användningen av artificiell intelligens (AI) inom vården kommer att förbättra och effektivisera allt från diagnostik och behandling till administration.
    Läs mer

  • Man i medelåldern. Foto.
    Professorsporträttet: Från Högskolans första egna doktor till en av världens mest inflytelserika forskare
    Hur kan autonoma system och nätverksbaserad robotik hjälpa till att lösa några av de mest angelägna problemen i dagens samhälle? Edison Pignaton de Freitas, nyligen utsedd professor i autonoma system vid Högskolan i Halmstad, arbetar för att skapa avancerade system som kan förbättra både försvarsstrategier och jordbruksteknik.
    Läs mer

  • Två kvinnor mörkhåriga kvinnor i mörkt hår och kavaj ler mot kameran. Foto.
    Affärssystemprogrammet firar ett decennium av framgångsrik samverkan
    I förra veckan möttes ett 30-tal organisationer och engagerade studenter från Affärssystemprogrammet på Högskolan, när det var dags för evenemanget Arena Affärssystem att fira tio år. Eventet markerar en viktig milstolpe för avgångsstudenterna på programmet, där de presenterar sin praktik och utforskar framtida karriärmöjligheter inom digital verksamhetsutveckling.
    Läs mer

  • Två händer håller i en bok. Foto.
    Ny antologi breddar synen på social hållbarhet
    Vad betyder social hållbarhet – och vem formar den? En ny antologi skriven av forskare vid Högskolan i Halmstad utforskar ett begrepp som både engagerar och utmanar.
    Läs mer

  • Böcker i en hög på ett bord med olika bollar runtomkring. Foto.
    Uppdaterade nationella riktlinjer för bättre stöd till elitidrottare med dubbla karriärer
    Sveriges nationella riktlinjer för att stödja elitidrottare som studerar på högskola eller universitet har uppdaterats. Riktlinjerna är resultatet av ett brett samarbete mellan idrottsrörelsen och akademin, där Högskolan i Halmstad har bidragit genom sin forskning.
    Läs mer


  • Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet
    I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen.– Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • En person med mörkgrön skjorta, mörkt hår och runda glasögon ler mot kameran. Porträttbild. 
    Erik Möllerström blir ny akademichef på Högskolan i Halmstad
    Erik Möllerström blir ny akademichef för Akademin för företagande, innovation och hållbarhet (FIH). Med sina 13 år på Högskolan i Halmstad är han redan ett välkänt ansikte inom akademin och har genom sin tid som avdelningschef byggt ett starkt förtroende hos både medarbetare och ledning.
    Läs mer

  • En kvinna sitter vid ett skrivbord framför en dator
    Knepigt när AI möter vardagen i primärvården
    Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
    Läs mer

  • Två män står vända mot varandra. En är klädd i sportkläder med tyngdlyftningsvikter i händerna. Foto
    Samverkan stärker möjligheten att kombinera elitidrott och arbete
    Högskolan i Halmstad och Trygghetsrådet TRS inleder ett samarbete för att utveckla kunskapen om elitidrottare som kombinerar sin elitidrottskarriär med arbetslivet. Samarbetet, som omfattar en doktorandtjänst, är en vidareutveckling av det stöd som finns inom området dubbla karriärer, där elitidrottare i dag kan kombinera sin idrottssatsning med högre utbildning.
    Läs mer

  • Ett vimmel av månniskor i en ljus lokal. Efter väggarna finns bord uppställda där människor står bakom borden.
    Campus fylldes av besökare under aktivt öppet hus
    Vad man kan studera och hur det är att vara student stod i fokus under torsdagen, då Högskolan i Halmstad öppnade dörrarna till årets öppna hus. Högskolan vimlade av intresserade besökare som ville titta på lokalerna och få svar på frågor om studier och olika utbildningar.
    Läs mer


  • Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet
    Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
    Läs mer

  • Några unga ishockeyspelare samlades runt sin tränare och gav instruktioner. Foto.
    Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen
    Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
    Läs mer

  • Några unga personer sitter och ser ut att lyssna till någon som pratar. Foto
    Högskolan utvecklades starkt trots utmaningar
    Högskolan i Halmstad uppvisade stark utveckling under förra året, med både rekord i antal sökande till utbildningar och positiva resultat i en omfattande forskningsutvärdering, trots ekonomiska utmaningar. Så kan förra året sammanfattas när lärosätet nu har lämnat sin årsredovisning för år 2024.
    Läs mer

  • En illustration av en hjärna med ordet ”AI” i mitten. Foto.
    Att lära AI att lära sig snabbare
    De flesta modellerna för artificiell intelligens (AI) behöver många exempel för att kunna lära sig nya saker, vilket kan bli problematiskt när det saknas data. Resultaten av Anna Vettoruzzos doktorandstudier skulle dock kunna ändra sättet som AI används på inom områden där datainsamling är dyrt eller opraktiskt, såsom vården och självstyrande system.
    Läs mer

  • Person står lutad mot ett räcke och tittar in i kameran. Foto
    Kristian Widén ny vicerektor för samverkan och innovation
    Kristian Widén har utsetts till vicerektor med ansvar för samverkan och innovation vid Högskolan i Halmstad. Kristian Widén är professor i innovationsvetenskap med fokus på byggproduktion och ledare för Högskolans fokusområde Smarta städer och samhällen, vilket han kommer att fortsätta med utöver uppdraget som vicerektor. Han tillträder sitt nya uppdrag den 1 mars.
    Läs mer


  • Ny forskning guidar småföretag in i blockchainvärlden
    Småföretag står för en stor del av arbetstillfällen – och också innovation i samhället. Men hur kan de dra nytta av så kallad blockchainteknik som ofta förknippas med stora aktörer? Zara Zamani, doktorand vid Högskolan i Halmstad, presenterar i sin avhandling ett ramverk som hjälper små företag att lyckas med blockchain i ett ständigt föränderligt digitalt landskap.
    Läs mer


  • Så skapas förtroende och acceptans i hårt reglerade branscher
    Hur vinner nya företag och produkter förtroende och acceptans i hårt reglerade branscher? Exempelvis i spel- och life science-branscherna – två områden där innovation måste balanseras mot strikta regler och användarsäkerhet. Denna fråga utforskas i en ny doktorsavhandling från Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • Ett  operationsbord med kirurger. Foto
    Nya metoder för att förklara överlevnadsmodellers förutsägelser
    Hallå där, Abdallah Alabdallah! Du disputerade nyligen i signal- och systemteknik. Din avhandling har på svenska titeln ”Mot pålitlig överlevnadsanalys med maskininlärningsmodeller”. Vad handlar avhandlingen om?
    Läs mer

  • Vindkraftverk står på rad. Foto
    Ny lärobok samlar kunskap om vindkraft
    Vindkraften spelar en avgörande roll i energiomställningen, men frågan är komplex och ofta omgärdad av missförstånd. En helt ny lärobok tar ett helhetsgrepp om ämnet och kombinerar tekniska, historiska och samhälleliga perspektiv. Bland författarna finns Högskolan i Halmstads Erik Möllerström och Fredric Ottermo, båda docenter i energiteknik.
    Läs mer

  • Flera personer pratar i ett rum. Foto
    PLOUTOS-projektet i mål – stärker stöd för tredjelandsmedborgare
    Stärkt integration genom entreprenörskap, det har varit det EU-finansierade projektet PLOUTOS mål de senaste tre åren. Nu har projektet, som Högskolan i Halmstad har varit en ledande part i, nått sitt slut. Genom att utveckla innovativa verktyg och utbildningar har projektet gett tredjelandsmedborgare möjligheten att ta steget mot ekonomiskt oberoende och en starkare framtid.
    Läs mer

  • Modell med kuber och rutmönster runt om. Illustration.
    Nytt forskningsprogram om industri, innovation och resiliens
    Högskolan i Halmstad har inrättat ytterligare ett forskningsprogram inom fokusområde Smarta städer och samhälle. FIRP, Future Industry Research Programme*, ska ta sig an samtida samhällsutmaningar som global konkurrenskraft, resiliens och ekonomisk tillväxt genom att samskapa och samarbeta och innovera med industrin.
    Läs mer

  • En man som står framför ett klassrum fullt av elever. Foto
    Ämnesdidaktisk kunskap om och för en hållbar utveckling
    – Naturkunskapslärares kontinuerliga utveckling av ämnesdidaktisk kunskap är mycket viktig för att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som krävs för att bidra till en hållbar utveckling på jorden, säger Annika Forsler, som nyligen disputerade på avhandlingen ”The Role of Pedagogical Content Knowledge When Teaching Sustainable Development in Science Education”.
    Läs mer

  • En man och en kvinna i arbetskläder för vårdpersonal tittar på en datorskärm. Foto
    ”Att ses som en innovatör” – statusens roll i vårdens digitalisering
    Digitaliseringen inom hälso- och sjukvården har tagit fart de senaste åren, men vad får vårdpersonalen att ta till sig ny teknik? Svaret är mer komplext än vad man kanske kan tro. Forskning från Högskolan i Halmstad visar att känslor och status spelar avgörande roller när sjukvården digitaliseras.

    Läs mer


  • Så får nya varumärken fäste på internationella marknader
    Hur kan företag lyckas med lanseringen av nya varumärken och produkter i olika länder? Manoella Antonieta Ramos, vid Högskolan i Halmstad, har i sin avhandling kartlagt de knepiga utmaningarna som möter life science-företag när de vill expandera internationellt.
    Läs mer

  • Tre ban sitter på golvet med varsin boll i händerna och tittar upp, in i kameran. Foto
    Idrott dyrare för barn och unga
    Kostnaden för barns och ungdomars idrottsutövande har ökat med 68 procent sedan 2009. Det visar ny forskning från Högskolan i Halmstad och Karlstads universitet, finansierad av Riksidrottsförbundet.
    Läs mer

  • Tre personer pratar glatt med varandra. Foto.
    Högskolan är del av KK-stiftelsens initiativ för framtidens samverkansforskare
    Högskolan i Halmstad ingår i KK-stiftelsens nya stora satsning på doktorander. Två av dem kommer att verka inom fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen vid Högskolan i Halmstad. Syftet med satsningen är att stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet.
    Läs mer

  • En fotbollsmålvakt slänger sig åt höver för att rädda en boll som är på väg in i mål. Foto
    Högskolan i Halmstads idrottsforskning bland de 150 främsta i världen
    Högskolan i Halmstads forskning inom idrottsvetenskap rankas bland världens 101–150 främsta lärosäten i 2024 Global Ranking of Sport Science Schools and Departments" som görs av Shanghai Ranking.
    Läs mer


  • Oklar styrning av klimatmålen: ”Målträngsel”
    Hallå där, Petra Svensson, docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och ledamot i Göteborgs klimatråd! Du är en av de oberoende experterna som ingår i klimatrådet och nu har rådet släppt en ny rapport.
    Läs mer

  • Höga byggnader, en skulptur, himmel och trädkronor. Foto.
    Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad
    Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.
    Läs mer

  • En grupp vänner som tar en selfie på en gata. Foto
    Lokal turism trumfar turistsamarbete över gränser
    EU vill främja gränsöverskridande turism och att erbjuda ”två länder i ett besök” kan locka fler turister till en region. Trots det är ländernas marknadsföring vid en gräns, som exempelvis Öresundsregionen, ofta helt fokuserad på det som finns i det egna landet. Idén om det gränslösa Europa ställs mot hur det i realiteten ser ut i regioner vid olika gränser, visar ny forskning.
    Läs mer

  • Två finklädda studenter håller upp en värdecheck och en varsin blombukett. Båda ler mot kameran. Foto.
    Studenter hyllades på stipendieceremoni: ”Det är överväldigande”
    Förra veckan var det dags för Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieceremoni för att uppmärksamma några av de mest framstående examensarbetena vid Högskolan i Halmstad. Totalt 250 000 kronor delades ut till åtta examensarbeten som visar på stor samhällsnytta och praktisk relevans inom olika ämnesområden.
    Läs mer

  • Grupp av unga personer som sitter runt ett bord och diskuterar. Foto
    Högskolan söker sin studentkår
    Högskolan i Halmstad inbjuder studentsammanslutningar att söka ställning som studentkår för de kommande tre åren. Att vara studentkår innebär att vara den organisation som organiserar studenternas rätt till inflytande över sin utbildning och studiemiljö. Endast en sammanslutning kan vara Högskolans studentkår, och nu är det dags att ansöka för nästa treårsperiod.
    Läs mer

  • Fem välklädda unga människor står på rad och ler. I sina händer har de diplom och blommor.
    Kursettor belönades med stipendium av Halmstads Handelsförening
    Varje år belönas framstående studenter från Högskolan i Halmstads ingenjörsprogram av Halmstads Handelsförening. I förra veckan fick sex studenter ta emot 15 000 kronor vardera ur Janne Richardssons stiftelse.
    Läs mer

  • Tre personer dansar med solglasögon på sig. De ser kaxiga ut och har mycket pondus. En publik ser på. Foto.
    Levande blandning av dans, mat och kulturutbyte på International Day
    I onsdags gick det årliga evenemanget International Day av stapeln på campus. Studenter från hela världen delade med sig av sina kulturer till andra studenter och Högskolans medarbetare. Det bjöds på efterrätter, snacks, dans, sång och mycket skratt.
    Läs mer

  • En scen med uppdradade välkädda människor. Flera av dem har krans på huvudet och diplom i sina händer.
    Akademisk högtid firades i kunskapens anda
    Under fredagskvällen firades Högskolans akademiska högtid för sjuttonde gången. När personal och externa gäster samlades i Högskolehallen var det för en festlig och stämningsfull kväll, där utbildningens och forskningens betydelse för demokratin i en orolig samtid särskilt lyftes fram.
    Läs mer

  • Man i grått hår och ljusblå skjorta ler mot kameran. I bakgrunden finns en korridor och träd i krukor. Foto.
    Struan Gray får Högskolans pedagogiska pris 2024
    Med en kombination av empati och expertis har årets mottagare av pedagogiska priset på Högskolan i Halmstad, Struan Gray, gjort betydande avtryck på studenter genom sitt fokus på individuell utveckling och kritiskt tänkande.
    Läs mer

  • Tre kvinnor sitter vid ett bord. Foto.
    Samarbete inom socialt arbete prisas: ”En modell för framtiden”
    Teori och praktik går hand i hand inom socialt arbete. Yrkesverksamma behöver kontinuerlig kompetensutveckling, och utbildning och forskning berikas av kunskap om frågor som praktikerna möter. Kompetensplattformen för socialt arbete är just en sådan arena för utbyten och samverkan. Ett initiativ som nu belönas med Högskolan i Halmstads pris för samverkan och innovation.
    Läs mer

  • Avslappnad person med glasögon, schreenshot från en videoinspelning.
    Ny teknik förbättrar självkörande bilar vid sensorfel
    Tänk dig en självkörande bil som plötsligt förlorar en av sina viktigaste sensorer. Vad händer då? Tiago Cortinhal, som har disputerat inom signaler och signalteknik med fokus på sensoråterställning vid Högskolan i Halmstad, har ägnat sin forskning åt just detta problem. Hans upptäckter kan förändra hur vi ser på autonoma fordon och deras säkerhet.
    Läs mer

  • Person i rutig skjorta ler och tittar in i kameran. Photo
    Professorsporträttet: AI för att lösa verkliga utmaningar
    I över två decennier har Carlos N. Silla Jr., ny professor vid Högskolan i Halmstad, forskat om artificiell intelligens (AI) och dess potential att lösa verkliga problem. Genom sin forskning och sitt engagemang inom utbildning bidrar han till att forma framtiden för AI, samtidigt som han vägleder nästa generation forskare.
    Läs mer

  • Person i blå tröja och blå kavaj med solglasögon i pannan ler och tittar in i kameran. Foto
    Professorsporträttet: Forskning handlar inte bara om vetenskap – det handlar om människor
    Artificiell intelligens (AI) förändrar världen i en rasande fart. Men hur ser vi till att denna kraftfulla teknik både är pålitlig och begriplig för människor? Vid Högskolan i Halmstad utvecklar professor Grzegorz J. Nalepa AI-system med ett människocentrerat synsätt. Hans forskning, som sträcker sig över datavetenskap, filosofi, juridik och samhällsvetenskap, fokuserar på att bygga AI som inte bara fungerar effektivt, utan också resonerar med mänskliga värderingar.
    Läs mer

  • Person i ljus kavaj ler och tittar in i kameran. Foto
    Professorsporträttet: Ingrid Larsson vill skapa ringar på vattnet
    Med en bakgrund som sjuksköterska och ett brinnande intresse för att stärka patientens roll, där patienten tar makt över sitt liv och sin behandling och blir en medaktör i vårdprocessen, har Ingrid Larsson nyligen blivit professor i hälsa och livsstil vid Högskolan i Halmstad. Hennes resa från kliniskt verksam sjuksköterska till professor speglar ett djupt engagemang för att förbättra patienters hälsa och livskvalitet.
    Läs mer


  • Professorsporträttet: Digital teknik skapar framtidens skräddarsydda lösningar
    Ross Friel, ny professor i elektronik med inriktning på avancerad digital tillverkning vid Högskolan i Halmstad, forskar om hur digitala system kan förbättra tillverkningsprocesser. Genom datorbaserad design och nya material skapas mer exakta och anpassade produkter, vilket öppnar för nya möjligheter inom områden som självkörande fordon och medicinsk teknik.
    Läs mer

  • En grupp unga personer sitter tillsammans och skrattar. Foto 
    AI för tidiga insatser mot psykisk ohälsa hos unga vuxna
    Hallå där, Lena Petersson, universitetslektor i pedagogik vid Högskolan i Halmstad! I dag, den 10 oktober, uppmärksammas World Mental Health Day globalt, där psykisk ohälsa står i fokus och förändring eftersträvas genom olika samarbeten. Du är projektledare och forskare i projektet PadAI, som med hjälp av artificiell intelligens (AI) och en djup förståelse för vårdens utmaningar, vill bidra till bättre psykisk hälsa för unga vuxna i framtiden. Kan du berätta mer om PadAI-projektet?
    Läs mer

  • En person med långt hår, kläddi vit t-shirt och svart väst tittar in i kameran. Foto.
    Professorsporträttet: Bortom orden – Linnea Gustafsson utforskar språkets underliggande budskap
    Språket är levande och speglar våra identiteter och mellanmänskliga relationer. Genom att ständigt ifrågasätta och utforska språkets underliggande budskap, ser Linnea Gustafsson, professor i svenska språket vid Högskolan i Halmstad, bortom orden och studerar språkbruket i vårt samhälle.
    Läs mer

  • Gruppbild med cirka sextio personer som tittar in i kameran. Foto
    Samarbete för vårdens arbetssätt gjorde intryck på europeiskt nätverk
    Vården behöver skapa nya förutsättningar som motiverar medarbetarna att stanna kvar och bedriva kvalitativ vård för att möta patienternas behov, nu och i framtiden. Det var huvudbudskapet när WHO-Europa och Socialstyrelsen besökte Halmstad i förra veckan. På agendan stod innovation, nytänkande och utökade samarbeten. Flera forskare från Högskolan i Halmstad presenterade sin forskning under mötet.
    Läs mer

  • Person med ryggsäck som tittar ut över vatten från en bro. I bakgrunden en stad. Foto
    Överlevares erfarenhet av en barndom med cancer
    Att som barn ha blivit behandlad för akut lymfatisk leukemi påverkar uppväxten. I ny forskning från Högskolan i Halmstad beskriver vuxna canceröverlevare upplevelsen av sin barndom. De berättar om att vara annorlunda, om trygghet och också om skuldkänslor – känslor som är viktiga inte minst för hälso- och sjukvården att känna till.
    Läs mer

  • Ljusstrålar i ett stort nät bland höghus i mörker. Foto. 
    Matematikdidaktisk forskning om hur ett ämne kan anpassas för undervisning i grundskolan
    Hallå där, Per Blomberg, nybliven doktor i matematikdidaktik vid Högskolan i Halmstad! Din avhandling har titeln Inferentiell statistik i grundlärarutbildning – Ett designforskningsprojekt om ämnesdidaktiska transformationer. Vad handlar avhandlingen om?
    Läs mer

  • En bild tagen i mörker med en upplyst bro i fokus. Texten EAIE 2025 Gothenburg 09-12 september syns på.
    Högskolan i Halmstad värd för en av världens största konferenser inom utbildning
    Högskolan i Halmstad är medarrangör när en av världens största internationella konferenser inom högre utbildning äger rum i Göteborg i september 2025. Konferensen arrangeras av EAIE (the European Association for International Education) och väntas samla drygt 7 000 personer från universitet och högskolor från över 100 länder.
    Läs mer

  • Två personer står framför en publik och pratar. Foto
    Forsknings­konferens viktig plattform för hästunderstödda insatser
    Den femte nordiska forskningskonferensen om hästunderstödda insatser samlade över 80 deltagare från åtta länder, bland annat från Belgien, USA och Portugal. Konferensen arrangerades av Högskolan i Halmstad och Organisationen för hästunderstödda insatser.
    Läs mer

  • En ung flicka sover i en säng under ett blått täcke. Foto
    Tyngdtäcke – en lösning på äldre barns sömnbrist?
    Hallå där, Maria Lönn! Du disputerade förra veckan med avhandlingen ”Weighted blankets as a sleep intervention for children with ADHD”. Din avhandling, som är en del av ett större forskningsprojekt på detta område, visar att tyngdtäcken hjälper barn med ADHD som har sömnproblem. Vad har ni sett i era senaste studier?
    Läs mer

  • Två orange gaffeltruckar på ett lager, varav den ena körs av en person. Långa hyllor med paket kan ses i bakgrunden. Foto.
    Effektivare gaffeltruckar med hjälp av datadriven innovation
    I dagens digitala samhälle är det viktigt att övervaka maskiners produktivitet. Inom maskinaktivitetsigenkänning, eller machine activity recognition (MAR), används data för att effektivisera industrimaskiner. I augusti försvarade Kunru Chen sin doktorsavhandling som har fokus på gaffeltruckar. Hennes forskning, som tar sin utgångspunkt i tillverkarens perspektiv snarare än användarens, ger tillverkare en djupare förståelse för hur deras maskiner används i praktiken.
    Läs mer

  • En samling människor som står runt varandra och pratar. Foto
    Innovations­konferens för att skapa ringar på vattnet
    Årets innovationskonferens förde samman forskare, studenter och samarbetsaktörer, som företag och offentliga organisationer, i Lab City på Högskolan i Halmstad den 11 september. Temat för konferensen var ”ringar på vattnet”.
    Läs mer

  • Två finklädda personer på en scen. Den ena ger den andra ett pris och en bukett blommor. Flera personer sitter i bakgrunden. Foto.
    Välkommen att nominera till 2024 års pris för samverkan och innovation
    Nu är det möjligt att nominera kandidater till 2024 års pris för samverkan och innovation. Nytt för i år är att Högskolans externa samverkanspartner också kan nominera kandidater.
    Läs mer

  • Två studenter håller i en varsin blombukett, statyett och check. Foto.
    Nya idéer inom hälsoinnovation prisades för tredje året i rad
    Getinge Sterilization AB belönar årligen studenter som har utfört framstående examensarbeten inom hälsoinnovation. I år gick utmärkelserna till studenter inom teknik, marknadsföring och hälsa. Stipendieutdelningen skedde traditionsenligt vid Högskolans examensmässa, Utexpo före sommaren.
    Läs mer

  • Flera personer i färgglada overaller och peruker står bredvid varandra i led i regnväder. Foto.
    Glädjefull nollning välkomnade Högskolans nya studenter
    I helgen avslutades nollningen där över 1 100 nya studenter välkomnades till Högskolan och till Halmstad. Årets nollning började i regn och rusk, men avslutades på bästa sätt med strålande sol under den omtyckta regattan i Nissan i lördags.
    Läs mer

  • Två män håller i en stor check och en varsin bukett blommor. De ler mot kameran. I bakgrunden hänger ballonger. Foto.
    Byggingenjörs­studenter får stipendium för projekt om återbruk
    Stena Recyclings stipendium på 20 000 kronor går till Ludvig Agnebrink och Joel Borg Hägglund för deras examensarbete om minskad klimatpåverkan vid renovering av flerbostadshus.

    Läs mer

  • Bokomslag. Illustration
    Ny bok om strategier för bättre psykosocial arbetsmiljö
    Hallå där, Karin Weman, universitetslektor i psykologi på Högskolan i Halmstad. Du har skrivit boken Psykosocial arbetsmiljö och hälsa som har fått högsta betyg av Bibliotekstjänst. Vad handlar boken om?
    Läs mer

  • Två finklädda studenter i hatt ler mot kameran och håller upp varsin statyett och diplom. Utomhus. Foto.
    Studentduo prisas för prototyp för diabetessjuka barn
    Som liten var Matilda Ahlgren ett av de 1 000 barn som varje år insjuknar i diabetes typ 1 i Sverige, den mest förekommande, allvarliga sjukdomen som drabbar barn. I början av sommaren presenterade hon tillsammans med Kalle Folkesson sitt examensarbete vid Högskolan i Halmstad – en medicinteknisk innovation som förhindrar akuta låga blodsockervärden hos diabetessjuka barn. Deras idé belönades med flera stipendier, bland annat ett på 100 000 kronor ur Lektor Sten Fåhrés minnesfond.
    Läs mer

  • En person som sitter på en säng och tar på sig stödstrumpor. Foto
    Fokus på patienten minskar lidande vid svårläkta sår
    Många patienter med svårläkta bensår lider och saknar kunskap om läkningsprocessen och vikten av förebyggande åtgärder. Att se personen bakom såret och göra patienten delaktig i vårdprocessen kan minska lidande. En ny avhandling i vårdvetenskap av Marcus Rosenburg fokuserar på att förbättra livssituationen för personer med sår, både under behandlingen och efteråt.
    Läs mer


  • Kunskapsutbyte och insikter på Vitalis och GCPCC 2024
    Vitalis är Nordens största konferens och mässa på temat e-hälsa där branschaktörer och akademi möts. GCPCC (Global Conference on Person-Centred Care) är en arena för att främja praktik, innovationer och kunskap inom personcentrerad vård. Från Högskolan i Halmstad deltog över 20 forskare och doktorander i årets konferenser. Några av dem var Jens Lundström, Emilie Steerling och Britta Teleman.
    Läs mer


  • Skaparglädje och innovation när ungdomar samlades på sommarläger i Fab Lab
    I början av augusti arrangerade utbildningsorganisationen Unga innovatörer för första gången sitt Maker Camp i Halmstad. Sommarlägret hölls på Högskolan i Halmstads Fab Lab, ett laboratorium och digitalt makerspace. Under fem dagar fick kreativa ungdomar i åldern 12 till 19 chansen att förverkliga sina idéer och lära känna andra med teknikintresse.
    Läs mer

  • Många personer i en gång med glasväggar och glastak minglar. Flera personer står vid höga bord och berättar om sin verksamhet för besökare. Foto.
    Guidade turer och blandade frågor på Sommaröppet
    Campus står vanligtvis tyst den här tiden på året, men i går var det fullt av liv när glasgången fylldes med blivande studenter och andra intresserade. Varmt välkomna var de att gå på guidade turer och att ställa frågor till studenter, studentkåren, lärare, vägledare och andra medarbetare på Högskolan.
    Läs mer

  • En person med kläder i blåa nyanser ler. Porträttfoto.
    Anna Parkhouse blir ny akademichef på Högskolan i Halmstad
    Anna Parkhouse blir ny akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS). Hon kommer närmast från en anställning som prefekt för Institutionen för kultur och samhälle vid Högskolan Dalarna. Hon har tidigare varit avdelningschef och har en lång akademisk bakgrund.
    Läs mer

  • Sex personer springer och vinkar glatt till kameran. Foto.
    Högskolan i Halmstad blir ett Europauniversitet
    Högskolan i Halmstad bildar ett nytt Europauniversitet tillsammans med åtta andra europeiska lärosäten i alliansen HEROES. Europauniversiteten är ett initiativ från EU-kommissionen för att öka kvalitet och konkurrenskraft inom utbildning och forskning. HEROES har som målsättning att genom digital innovation också stärka den regionala resiliensen i de nio regioner där de verkar.
    Läs mer

  • Sex personer står på en inomhusbalkong och vinkar. Foto
    Utvärderings­cykel avslutad – fem utbildnings­program utvärderade
    Högskolan har under våren för sjätte gången i egen regi utvärderat utbildningsprogram. Av fem utvärderade program bedöms två ha hög kvalitet och tre hög kvalitet med förbehåll. Årets omgång var den sista i nuvarande sexårscykel och också den sista inom nuvarande utvärderingssystem.
    Läs mer

  • Två personer sitter bredvid varandra och tittar på en datorskärm. Foto
    Fel att kalla försämringar på arbetsmarknaden oundvikliga
    En uppluckrad arbetsmarknad och försämrade villkor för arbetstagare förklaras ofta antingen som politiskt drivna i Sverige, eller som globalt influerat och därför helt oundvikligt. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att andra vägar än avreglering hade varit möjliga för Sverige.
    Läs mer

  • En person står bakom en digital illustration av hälsorelaterade ikoner. Illustration
    Förbättrad vård genom samarbete över gränserna
    I Sverige är hälso- och sjukvården decentraliserad, med regioner som ansvarar för primär- och specialistvård, och kommuner som sköter hemsjukvård. Denna uppdelning kan leda till utmaningar med samordning och överblick över patienters hela vårdresa. Genom projektet ”God och nära vård”, där forskning från Högskolan i Halmstad spelat en central roll, har samverkansparterna arbetat för att förbättra vårdens kvalitet, samordning och för att främja en mer personcentrerad vård.
    Läs mer

  • Många flerbostadshus med solecellspaneler på taken. Foto 
    Framtidens energilösningar kräver nya arbetssätt inom byggindustrin
    Ny forskning från Högskolan i Halmstad betonar vikten av samarbete för att lyckas med energiomställningen i byggsektorn. Forskningen visar att långsiktiga partnerskap, tillit mellan aktörer och beställarengagemang både inom och utanför projekten är avgörande.
    Läs mer

  • En person i blå kavaj och ljus skjorta står framför kameran. Bakgrunden är ljus. Foto
    Ögat är nyckeln – framtidens säkerhet genom biometrisk igenkänning
    Hallå där, Kevin Hernández Díaz! I slutet av maj försvarade du din doktorsavhandling inom biometri. Kan du berätta mer om din forskning?
    Läs mer


  • Elektronikcentrum i Halmstad främjar samarbete och innovation
    Elektronikcentrum i Halmstad (ECH) är en samverkansarena för elektronikutveckling. Det är även en EMC-testkammare (elektromagnetisk kompabilitet) där företag kan testa sina produkter för en effektivare produktutveckling.
    Läs mer


  • Ny bok ska hjälpa skolan och socialtjänsten kring hedersrelaterat våld
    Hedersrelaterat våld och förtryck är en mycket känslig fråga och skapar ofta rädsla hos den som möter hedersrelaterat våld i sitt yrke. En rädsla som drabbar de utsatta. Nu har Pernilla Ouis och Sara Högdin, forskare vid Högskolan i Halmstad, skrivit en bok som kan vara ett stöd för socialtjänsten och skolan.
    Läs mer

  • Två personer ritar ett stort hus i sanden på en strand. I bakgrunden syns havet. Foto. 
    Högskolan fortsätter att hyra Patrikshill för internationella studenter
    Högskolan har fått lov av byggnadsnämnden i Halmstads kommun att fortsätta att använda Patrikshill som ett studentboende för upp till 100 utbytesstudenter och internationella studenter i ytterligare fem år. Samtidigt arbetar Högskolan tillsammans med både kommun och fastighetsägare för att öka antalet studentbostäder i Halmstad på längre sikt.
    Läs mer

  • En man och en kvinna står bredvid varandra och och ler in i kameran. Foto
    Utbildnings­ministern nöjd efter besök på Högskolan i Halmstad
    Utbildningsminister Mats Persson gjorde ett lärosätesbesök på Högskolan i Halmstad i dag och fick ta del av både utmaningar och framgångar. Bland de exempel som lyftes fram fanns programmet IT-forensik och informationssäkerhet, samarbetet med Region Halland inom informationsdriven vård, samt utbildning och samverkan inom människocentrerad AI.
    Läs mer

  • En kvinna klädd i hijab pratar med en annan person i ett möte. Foto
    Ny forskning belyser invandrarföretagares utmaningar på den svenska marknaden
    Färsk forskning från Högskolan i Halmstad visar att kvinnliga företagare med invandrarbakgrund använder sig av digitala verktyg för att undvika diskriminering. I studien framkommer det även att flyktingar som driver företag i Tyskland känner mer motivation än de i Sverige. I sin avhandling om invandrarföretagande kartlägger Ghazal Zalkat invandrares syn på entreprenörskapets möjligheter och utmaningar.
    Läs mer

  • Två unga kvinnor i färgglada klänningar står på en scen och ler. Foto.
    Festlig högtid markerade slutet på studierna
    Högskolans avslutningshögtid för alla avgångsstudenter har med åren blivit en uppskattad tradition. I fredags var det dags för årets högtid och närmare 1 000 studenter och deras anhöriga samlades i Halmstad Arena för ett festligt firande.
    Läs mer

  • Två studenter håller upp sina diplom och statyetter och ler mot kameran. I bakgrunden står montrar och människor som pratar med varandra. Foto.
    Utexpo bevis på varje students potential
    En elektroniskt styrd livräddningsbräda, en portabel andningsenhet för intensivvård och en AI som identifierar grooming. Det är bara några av den imponerande bredd av innovationer som presenterades på årets upplaga av Högskolans examensmässa, Utexpo. Även i år fick studenter bakom de mest framstående examensarbetena stipendier till ett värde av hundratusentals kronor.
    Läs mer

  • En person står mot en mörk bakgrund, endast ansiktet syns. Personen har glasögon.
    Årets alumn: från student i Halmstad till tech-topp i USA
    Christian Gyrling, som i dag får utmärkelsen Årets alumn vid Högskolan i Halmstad, är en tidigare dataingenjörsstudent som har gjort en imponerande karriär inom spelindustrin. Utbildningen vid Högskolan lade en stabil grund som har hjälpt honom att nå toppositioner som programmerare, spelutvecklare och vice vd på internationella företag, däribland Meta. Han har varit med och utvecklat spelen Uncharted och The Last of Us. The Last of Us har dessutom blivit en hyllad HBO-serie.
    Läs mer

  • Tre personer sitter vid ett bord och samtalar. Foto
    Mellanchefer agerar kameleonter för att hantera pressen
    Polare eller befälhavare? Mellanchefer tar på sig båda rollerna och har ofta en komplicerad situation genom att vara just mellan medarbetarna och ledningen. Ny forskning från Högskolan i Halmstad om mellanchefer i offentlig verksamhet visar att positionen kan leda till en känsla av alienation, stress och ständig press att passa in.
    Läs mer

  • Växten parkslide. Reynoutria japonica. Foto
    Forskare vid Högskolan i Halmstad tar upp kampen mot invasiva främmande arter
    Tina D’Hertefeldt, universitetslektor i naturvårdsbiologi vid Högskolan i Halmstad, utvecklar innovativa metoder för att bekämpa arter som hotar Sveriges ekosystem.
    Läs mer

  • En person ligger i en säng och sover under ett täcke. Foto
    Tyngdtäcken hjälper sömnlösa äldre
    Kan tyngdtäcken hjälpa äldre personer med sömnproblem att sova bättre? Ja, enligt en ny avhandling från Högskolan i Halmstad kan tyngdtäcken inte bara ha positiva effekter på sömnen hos sköra äldre på särskilda boenden, utan också bidra till ökat välbefinnande.
    Läs mer

  • Två kvinnor står bredvid varandra i en trappa till andra våningen och ler mot kameran. Båda bär en grön sidensjal och svart kavaj. I bakgrunden minglar studenter med företag på första våningen. Foto.
    SM i ekonomi avgjordes på Högskolan i Halmstad
    Sveriges bästa ekonomstudenter samlades på Högskolan i Halmstad häromveckan för att göra upp om årets SM-titel. Evenemanget var ett samarbete mellan studentföreningen Eurekha och Sveriges ekonomföreningars riksorganisation (S.E.R.O.).
    Läs mer


  • Masterprogram i strategiskt entreprenörskap för internationell tillväxt avvecklas
    Högskolan i Halmstads masterprogram i strategiskt entreprenörskap för internationell tillväxt kommer att avvecklas från hösten 2024. Det beslutet har rektor fattat då programmet inte uppfyller lärosätets uppställda kvalitetskrav.
    Läs mer

  • A doctor talks with her patient with a piece of paper in front of them.
    Framtidens vård tar plats på Vitalis
    Det bubblar av innovationslusta i den svenska e-hälsobranschen. Under årets Vitalis kommer Högskolan i Halmstad att ta pulsen både på AI-triage, databasförbättrade vårdprocesser och digitala ekosystem.
    Läs mer

  • Två personer står bredvid varandra i inomhusmiljö och ler mot kameran. Foto
    Forskare ser risker med robotkolleger: ”agera med förnuft”
    Vad händer med arbetsmiljön när en robot introduceras som en ny kollega? Kan digital automation bidra till god byråkrati? Det är frågor som forskare vid Högskolan i Halmstad har sökt svar på när de har följt Halmstads kommuns arbete med att införa ”robotkolleger”.

    Läs mer

  • Fem unga människor står i grupp framför entrén till en modern byggnad. De ser på varandra och ler. Foto.
    Fler sökande än någonsin till Högskolans program
    Aldrig tidigare har antalet förstahandssökande till Högskolans program varit så många som inför höstterminen 2024. Det visar siffrorna efter att ansökningsperioden till högskolestudier i höst stängde den 15 april. Programmen på grundnivå har 11 procent fler förstahandssökande än förra året.
    Läs mer

  • Böcker som ligger staplade. En bok är uppslagen som två händer håller i. Foto
    Beslut om oredlighet i forskning
    En forskare vid Högskolan i Halmstad har enligt ett beslut i Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) gjort sig skyldig till oredlighet i forskning genom plagiering.
    Läs mer

  • Ett digitaliserat ansikte från sidan med bokstäver som kommer från munnen. Illustration
    Utbredd användning av ChatGPT bland forskare
    Sedan 2022 har OpenAI:s ChatGPT fått mycket uppmärksamhet. Detta beror på den avancerade språkmodellens förmåga att generera sammanhängande text om olika ämnen. Dess uppgång har dock inte varit okontroversiell, utan har bland annat väckt debatter om akademisk integritet. Trots detta kan ChatGPT, när det används på rätt sätt, vara ett kraftfullt verktyg och tillgång, menar Pablo Picazo Sanchez, doktor i datavetenskap.
    Läs mer

  • Cars on a road with graphic blue signals to illustrate that they communicate.
    Löser trafikutmaningar med kommunicerande bilar
    Hallå där, Galina Sidorenko! Den 28 mars försvarade du din doktorsavhandling. För några år sedan skrev vi om din licentiatuppsats som handlar om att förbättra trafiksäkerheten genom trådlös kommunikation. Något som även kallas vehicle-to-everything eller V2X. Kan du berätta vad som är nytt i din forskning sedan dess?
    Läs mer

  • En ung person som bär VR-glasögon. I bakgrunden illustration som föreställer rymden. Foto/illustration
    VR en tillgång i skolan när språket inte räcker till
    Vad är en atom? Varför slår hjärtat? Hur ser månen ut på baksidan? VR, virtuell verklighet, kan bli vägen in för lärare och elever att engagera sig gemensamt i ett ämne på ett nytt sätt. Ny forskning från Högskolan i Halmstad undersöker hur undervisningen i VR kan utformas och utvecklas.
    Läs mer


  • Praktik på Affärssystem­programmet viktig inkörsport för framtida jobb
    Häromveckan var det åter dags för det uppskattade evenemanget Arena affärssystem på Högskolan i Halmstad. Det är en höjdpunkt för avgångsstudenterna på Affärssystemprogrammet, och samlade i år 170 personer. Studenterna får möjlighet att berätta om sina praktikerfarenheter för en stor publik och mingla med potentiella arbetsgivare.
    Läs mer

  • En folkmassa som går över en gata i ovanifrånperspektiv. Foto
    Partitillhörighet och ålder spelar roll för lokalpolitikers utsatthet
    Politiker från Sverigedemokraterna och Miljöpartiet är de kommunpolitiker som främst upplever att de utsätts för hat och hot. Unga politiker känner sig mer utsatta än äldre. Kommunpolitiker över lag anger att hot och hat mot politiker i sin tur är ett hot mot demokratin. Detta visar ny forskning från Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • En läkare håller i en surfplatta. Foto.
    Högskolan i Halmstad leder vägen mot tillämpning av AI i vården
    Högskolan i Halmstad är en av de drivande krafterna bakom forskning om artificiell intelligens (AI) i vården. Det blir tydligt när AI Sweden publicerar sin nya AI-strategi. Lärosätets forskning om implementering av AI inom hälso- och sjukvården kan bli vägledande för utvecklingen av AI i Sverige.
    Läs mer

  • En man kontrollerar sina vitala värden samtidigt som han pratar med en läkare på en skärm. Foto
    Forskning om kommersialisering och implementering främjar god och nära vård
    Visste du att det i dag ofta tar mellan 10 och 20 år innan nya innovationer kommer till användning inom hälso- och sjukvården? Varför är det så? Genom snabbare och mer koordinerade kommersialiserings- och implementeringsprocesser vill forskare vid Högskolan i Halmstad bidra till utvecklingen av en god och nära vård med bättre arbetsvillkor för vårdpersonal och högre kvalitet för patienterna och konkurrenskraftiga affärsmodeller för MedTech-företag.
    Läs mer

  • En blond tjej slår en pingisboll över nätet. Foto.
    Utökad satsning på Elitmiljö bordtennis Halmstad
    I sex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare till Halmstad. Det tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.
    Läs mer

  • A wetland in the forground and a red lodge in the background.
    Lantbruksföretagen nyckelaktörer inom hållbarhet
    Genom att undersöka hur innovation kan leda till hållbara förändringar i lantbrukets affärsmodeller vill Anna Hansson, som nyligen lade fram sin doktorsavhandling i innovationsvetenskap, stödja arbetet för en grönare framtid inom lantbrukssektorn. Förhoppningen är att det ska leda till att lantbruksföretagarnas ambitioner och samhällets hållbarhetsmål bättre överensstämmer med varandra.
    Läs mer

  • En ljus, öppen och avlång lokal med ett myller av folk. I mitten av lokalen finns stora krukor med trädväxter. Foto.
    Fullspäckat öppet hus lockade många besökare
    Varje år vid den här tiden bjuder Högskolan i Halmstad in till öppet hus. Under torsdagen var det återigen dags, och campus fylldes av intresserade besökare som fick veta mer om Högskolan, om utbildningarna och hur det är att vara högskolestudent.
    Läs mer

  • Män och kvinnor i kostym runt ett sammanträdesbord. Foto
    Balans mellan kvinnor och män behövs i styrelser för hållbarhet och finansiella resultat
    Att kvinnor ingår i företagsstyrelser är avgörande för att säkra företags hållbarhetsarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar vilken lägsta andel kvinnor som krävs i europeiska företag. I sin avhandling presenterar Fazle Rahi makro- och mikrofaktorer runt företagen som kan påverka sambandet mellan hållbarhetpraxis och finansiella resultat.
    Läs mer

  • En elbuss stannar vid en laddstation. Foto
    AI-teknik för en fossilfri framtid
    Inom transportinnovation spelar Mohammed Ghaith Altarabichi, nydisputerad i maskininlärning vid Högskolan i Halmstad, forskning en nyckelroll för att främja en grönare och mer hållbar framtid. Som en del av EVE-projektet, där Högskolan i Halmstad och Volvo Group samarbetar, ägnar han sig åt att förbättra livslängden hos elbussar genom användning av AI och prediktivt underhåll. Genom att förutse problem och underhållsbehov innan skador inträffar, bidrar han till att öka tillförlitligheten och effektiviteten hos dessa fordon.
    Läs mer

  • Blå himmel där ett högt hus och svart pelare syns. Foto.
    Påbyggnadsutbildning ses över efter utvärdering
    Universitetskanslersämbetet har genomfört en nationell utvärdering av alla fastighetsmäklarutbildningar i Sverige. Högskolan i Halmstads påbyggnadsutbildning med fastighetsmäklarinriktning är en av sju utbildningar som UKÄ anser måste vidta åtgärder för att höja kvaliteten.

    Läs mer

  • Tre unga personer i en korridor. En person sitter i rullstol. I bakgrunden syns ytterligare en person. Foto
    Högskolan sätter punkt för jubileumsåret
    I dagarna lämnar Högskolan sin årsredovisning för år 2023 till regeringen. Förutom ordinarie verksamhet och särskilda uppdrag, präglades förra året av Högskolans 40-årsjubileum. 2023 var också året då Högskolan fick en ny rektor, den första kvinnan på posten.
    Läs mer

  • Kvinna med doktorshatt. Foto.
    Högskolans hedersdoktor Maj-Britt Sandlund har gått ur tiden
    Högskolan i Halmstad har nåtts av beskedet att hedersdoktor Maj-Britt Sandlund har gått ur tiden. Maj-Britt Sandlund promoverades till hedersdoktor i hälsa och livsstil år 2013. Hon hade en central roll i att Halland och Halmstad fick en högskola, och hon har genom åren varit mycket engagerad i Högskolans utveckling och profilering.
    Läs mer


  • Pontus Wärnestål blir ny vicerektor
    Pontus Wärnestål blir ny vicerektor med ansvar för samverkan, innovation och hållbarhet vid Högskolan i Halmstad. Han är biträdande professor i informationsteknologi och kombinerar tjänstedesign och artificiell intelligens med en stark drivkraft för praktiskt lärande och forskningsbaserad utbildning. Den 1 mars tillträder han sitt nya uppdrag.
    Läs mer

  • En man som flyger genom luften medan han åker skidor. Foto
    Tragedi eller fars? James Bond, en hjälte som hemsöks av sina bragder
    James Bond, den brittiske spionen med beteckningen 007, klarar sig så gott som alltid ur alla svårigheter. Men till vilket pris? I en studie analyserar forskare vid Högskolan i Halmstad Bonds sportsliga bravader som en formel som ständigt upprepar sig och håller agenten aktuell i populärkulturen. Det sker dock på bekostnad av att han också balanserar på gränsen till att verka löjlig.
    Läs mer

  • Porträtt av kvinna som står vid ett räcke. Foto.
    God hälsa och normal vikt kan förebygga långvarig smärta
    Personer som har ont i knäna riskerar att drabbas av långvarig smärta i större delen av kroppen. God upplevd hälsa och att undvika övervikt och obesitas är faktorer som är viktiga för att förebygga långvarig smärta hos individer med knäsmärta. Det visar en ny avhandling från Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • En grupp människor som sitter runt ett bord och pratar. Foto
    Ett nät av handlingar gör att ledarskapet i skolan kan delas
    Ensam är sällan stark eller särskilt klok. Det gäller även för ledarskap. I en ny studie har forskare analyserat delat ledarskap i skolan. Ledarskapet involverade utöver rektorer även lärare och en extern utvecklingsledare. I det nät som blev till hanterades frågor och dilemman från flera olika perspektiv.
    Läs mer

  • Två personer med VR-glasögon och handkontroller står mittemot varandra. Foto
    När lärare och elever styr innehållet blir de digitala verktygen bättre
    Det blir bra när lärare i grupp, med stöd av forskare inom informatik, interaktionsdesign och didaktik, tar fram digitala undervisningsappar. Forskning från Högskolan i Halmstad visar att det kan vara avgörande att lärare involveras från början till slut i den teknik de ska använda i skolan.
    Läs mer


  • Socionom­programmets första studenter tog examen
    Början av januari markerade slutet på höstterminen, och för vissa av Högskolans studenter även slutet på deras studietid. Det var bland annat dags för Socionomprogrammets första årskull att ta examen. Majoriteten av programmets studenter fortsätter nu direkt ut i arbetslivet.
    Läs mer

  • En surfplatta som visar digitala mönster som ligger på ett skrivbord bredvid ett stetoskop. Foto
    Personliga AI-lösningar utmanar integriteten
    För några år sedan presenterade Alexander Galozy, doktorand i informationsteknologi, sin licentiatuppsats om hur AI kan stödja sjukvården genom att minska arbetsbelastningen, sänka kostnaderna och stärka patienternas självbestämmande. I samband med att Alexander Galozy nu disputerar berättar han om framsteg och utveckling sedan dess.
    Läs mer

  • En person i bakgrunden som håller en tänd glödlampa. Foto.
    Informatikämnets fantastiska resa vid Högskolan i Halmstad
    Första gången jag kom i kontakt med ämnet informatik var 1987. Jag var då student på ADB-ekonomprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Då hette ämnet ADB – administrativ databehandling (ibland automatisk databehandling). Vid denna tid släpptes vi, efter legitimationskontroll och påskrift om att följa ordningsreglerna, in i Högskolans datasal då och då.
    Läs mer

  • En kvinna cyklar längs en gata med bilar. Gröna träd i bakgrunden. Foto
    Stadens klimatråd rekommenderar mer långsiktighet
    Sluta arbeta i stuprör, och mer pengar till långsiktiga investeringar för klimatomställningen. Det är några av rekommendationerna från de oberoende experterna i Göteborgs klimatråd, som nu har kommit med sin första rapport till Göteborgs Stad. Kommunen har små utsikter att nå sina klimatmål till år 2030, konstaterar rådet. Vice ordförande i rådet är Petra Svensson, docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • Man står lutad mot en soffrygg. Foto.
    Uppföljningen i skolan för elever med funktions­nedsättning måste bli bättre
    Barn och unga med funktionsnedsättning har en mer utsatt situation i skolan jämfört med andra barn. Sedan länge saknas möjligheter att följa upp villkoren för den här gruppen. I dag överlämnar Magnus Tideman, professor vid Högskolan i Halmstad, sin utredning till skolministern, som bland annat innehåller förslag på ett förtydligat ansvar för myndigheter.
    Läs mer


  • Teknikdag för att inspirera fler tjejer att bli ingenjörer
    Den 8 december arrangerades Teknikdagen på Högskolan i Halmstad, en inspirationsdag för att inspirera fler tjejer att söka till ingenjörsutbildningar. Drygt 100 teknikintresserade elever från Kungsbackas högstadie- och gymnasieskolor var på plats för att lära sig mer om Högskolans utbildningar, studentprojekt och labbmiljöer.
    Läs mer

  • En person som står i mitten av tre hästar och ler. Foto
    Taktfast hovtramp, nöjda frustningar och rogivande hötugg – vägen till hållbar hälsa?
    Psykisk ohälsa är ett vanligt förkommande ämne i samhället. På Akademin för hälsa och välfärd (HOV) på Högskolan jobbar vi aktivt både inom utbildning och forskning med ämnet. Dels genom specialistsjuksköterskeutbildningen inom psykiatrisk vård, dels genom forskarutbildningen i hälsa och livsstil. Några av våra doktorander fokuserar på så kallade hälsofrämjande holistiska interventioner för att främja varaktig hälsa och återhämtning för personer med psykiatriska diagnoser.
    Läs mer

  • Bilar och fotgängare i en gatukorsning. Uppifrånperspektiv. Foto 
    Viktigt att bygga förtroende mellan människor och teknologi
    Hur kan man skapa förtroende mellan människor och teknologi? Kan man ens det? Och varför är det viktigt? Kaspar Raats, doktorand i informatik vid Högskolan i Halmstad, utforskar dessa frågor i sin avhandling.
    Läs mer

  • Två personer som pratar med leenden på läpparna, med en grön trappa i bakgrunden. Foto
    Akademin för hälsa och välfärd – från dåtid mot framtiden – i nutid
    ”Skriv om akademin i dagens situation och dess framtida potential.” Så löd instruktionerna för denna krönika. Med endast drygt fem år som medarbetare vid Högskolan och chef för Akademin för hälsa och välfärd (HOV) var det lugnande att fokus skulle vara framåt, mot framtiden. Samtidigt har jag alltmer en känsla av att vi redan är i framtiden eller att vi kommer i kapp den allt oftare.
    Läs mer

  • Studenter, jury och rektor poserar och ler mot kameran. Studenterna håller upp stora checkar och en varsin bukett blommor.
    Stipendieregn när Sparbanks­stiftelsen Kronan belönade Högskolans studenter
    Varje höst kommer Sparbanksstiftelsen Kronan till Högskolan i Halmstads campus för att belöna de mest framstående examensarbetena på lärosätet. Den 24 november var det återigen dags för stipendiehögtid, och förväntansfulla studenter med handledare var på plats när totalt en kvarts miljon delades ut till Högskolans studenter.
    Läs mer

  • Boxar i kartong i olika färger, föreställande FN:s globala mål för hållbar utveckling, är placerade ovanpå varandra. Foto.
    Högskolan i Halmstad inrättar nytt forsknings­program för att möta hållbarhets­utmaningar
    Högskolan inrättar ett nytt forskningsprogram inom fokusområde Smarta städer och samhällen. Programmet ProActS (Promoting resource efficiency, co-creative Actions, and Innovation for Sustainable transition) möter samhällsutmaningar relaterade till cirkularitet och hållbarhet.
    Läs mer


  • Ingenjörs­studenter belönades med Halmstads Handelsförenings årliga stipendium
    I förra veckan var det dags för Halmstads Handelsförening att belöna studenter från Högskolan i Halmstad för sjätte året i rad. Tre högpresterande civilingenjörsstudenter fick ta emot stipendier på 20 000 kronor vardera ur Janne Richardssons stiftelse.
    Läs mer

  • En kvinna som håller en presentation för en grupp människor. Foto
    Tjänstemän hittar strategier för att hantera oklara politiska beslut
    När kommunala frågor avpolitiseras hamnar besluten i stället hos administratörerna. Det leder till att det blir svårare för invånarna att veta vad den politiska styrningen egentligen står för. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar också att tjänstepersoner i kommuner kan uppleva arbetet som otydligt, och hanterar det bland annat genom att försöka få tillbaka frågor till den politiska agendan.
    Läs mer

  • En man står framför två postrar som det står ROADVIEW på. Foto
    Självkörande fordon utvecklas för tufft nordiskt klimat
    För Eren Erdal Aksoy står smarta lösningar och system i fokus, och hur intelligent teknik kan vara till nytta i samhället. Just nu ägnar han mycket tid åt att forska på självkörande fordon och förbättrad trafiksäkerhet med hjälp av AI.
    Läs mer

  • En person iklädd kostym som lutar sig mot en soffa i ett bibliotek. Foto.
    Måns Svensson ny rektor för Jönköping University
    Måns Svensson, akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle, har utsetts till ny rektor för Jönköping University från den 1 april 2024.
    Läs mer

  • Kvinna i vitt, skulle kunna vara en läkare, pratar med en kvinna i blått. Foto.
    Ny forskning kan förebygga återinläggning på sjukhus efter hjärtsvikt

    Hjärtsvikt är allvarligt och orsakar många dödsfall. Det är också en sjukdom som drabbar många och som mycket av resurserna inom vården används till. Nya studier vid Högskolan i Halmstad, som gjorts i nära samarbete med Region Halland, visar att av patienter med hjärtsvikt som varit inlagda på sjukhus läggs var tredje patient in igen inom 100 dagar. Forskarna kan också bidra med kunskap om hur många av dessa oplanerade inläggningar kan förutses och också förebyggas.
    Läs mer

  • En kvinna med en svart kappa och ett stort silversmycke runt halsen står bredvid en man i en svart kappa. De båda ler. Foto.
    Årets akademiska framsteg firades under festlig och stämningsfull högtid
    På fredagskvällen var det dags för Högskolan i Halmstads akademiska högtid som ordnas för att uppmärksamma akademiska framgångar och meriteringar under det gångna året. På programmet stod allt från installation av nya professorer och promotion av nya doktorer till utdelning av priser, och installation av Högskolans nya rektor Susanna Öhman.
    Läs mer

  • En bild från en våtmark, tagen på vintern. Foto.
    Våtmarker effektiva mot övergödning av hav och vattendrag
    Övergödning är ett globalt problem som påverkar otaliga sjöar, floder och kustnära havsområden. Dess skadliga konsekvenser, till exempel giftiga algblomningar, är skadligt för både djur och människor. Forskning från Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet visar att våtmarker kan vara en del av lösningen, och ett sätt att skydda människor och natur.
    Läs mer

  • En man med glasögon tittar in i kameran och lutar sig mot ett glasräcke.
    Fredric Ottermo får Högskolans pedagogiska pris 2023
    Fredric Ottermo, universitetslektor och docent i energiteknik, får årets pedagogiska pris. Han är en uppskattad kollega och lärare som med sitt pedagogiska förhållningssätt bidrar till att stärka såväl individer som utbildningar.
    Läs mer

  • Långvarigt engagemang för samverkan gav pris
    För sjunde gången delades priset för samverkan och innovation ut under akademisk högtid på Högskolan i Halmstad. I år gick priset till Magnus Clarin och Stella Erlandsson, som på olika framgångsrika sätt har utvecklat och förändrat samverkansarbetet på Högskolan.
    Läs mer

  • Två personer som står bredvid varandra vid ett bord. Foto.
    Fokus på hälsoinnovation när Högskolan tecknar samverkansavtal med Eleiko Group
    Högskolan i Halmstad och Eleiko Group AB, ledande inom tyngd- och styrkelyftsutrustning, har tecknat ett gemensamt partnerskapsavtal. Avtalet, som gäller för en tioårsperiod, ska bidra till att stärka det samarbete som redan i dag pågår och stödja ny och fördjupad samverkan mellan parterna med fokus på hälsoinnovation.
    Läs mer

  • Ett par skridskoåkare i tävlingskläder på isen. Svartvitt foto.
    ”Den högsta nivån är när forskningen får politiskt inflytande”
    Professor emerita Natalia Stambulova var först i världen med att studera övergångar inom idrottskarriären, bland annat från junior- till senioridrott. Efter nästan 50 års forskning och arbete med stöd till elitidrottare är hon långt ifrån trött på sitt ämne. Natalia Stambulova är en av dem som genom sin framgångsrika forskning verkligen har bidragit till att utveckla Högskolan i Halmstads forskning och sätta lärosätet på världskartan.
    Läs mer

  • Man med glasögon och en ljus kavaj tittar in i kameran. Foto
    Professorsporträttet: Passionen för poesi är Daniel Möllers styrka
    I det lilla – en dikt om ett bröllop eller en födelsedag för 300 år sedan – kan vi skönja den stora kunskapen om historien och människors vardagsliv. Därför är tillfällesdikter ett stort intresse för Daniel Möller. På lite mer än ett decennium har han, som är ny professor i litteraturvetenskap vid Högskolan i Halmstad, blivit en av de tydligast profilerade forskarna inom svensk poesi från tidigmodern tid.
    Läs mer

  • Ett livräddartorn på en strand. Foto.
    Besök från hela världen på konferens om platsvarumärken
    Alla platser har ett varumärke, oavsett om det finns nerskrivet eller inte. Det är vad invånare och omvärlden tänker och tycker om en stad, region eller land som utgör platsens varumärke. Dagens globala samhällsutmaningar med krig och klimathot kan på kort tid förändra platsens image. Detta var temat under en tre dagar lång konferens – arrangerad av Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad och Lunds universitet – på Campus Helsingborg förra veckan. 150 forskare och yrkesverksamma från hela världen deltog på konferensen.
    Läs mer

  • Porträtt av man med glasögon och skägg iklädd en blå tröja. Foto
    Professorsporträttet: Göran Sahlén har studerat trollsländor i 40 år
    Sedan Göran Sahlén var åtta år gammal har insekter varit hans stora intresse – särskilt trollsländan. I 40 år har han följt naturens utveckling med fokus på just trollsländor. Hans drivkraft är att ta reda på hur artsamhällen reagerar när miljö och klimat påverkas. Vad förändras på grund av mänskliga aktiviteter och vad är helt normala förändringar? I denna film berättar Göran Sahlén, ny professor i biologi inriktning zoologi vid Högskolan i Halmstad, om sin forskning.
    Läs mer

  • En låda som är öppen och där det finns olika fiktiva självtest-produkter. Foto
    Normkritisk design visar konsekvenser av hälsoenkät till unga
    Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.
    Läs mer

  • Två personer i en kajak. De ler och solen går ner över vattnet. Foto.
    Fokusområde Hälsoinnovation – en oslipad diamant
    Hälsa är en vital del av våra liv. Både som individer och samhälle är vi intresserade av att ha effektiva, tillgängliga och relevanta sätt att behålla eller förbättra hälsan. Samtidigt utmanas hälsan genom livet. Att utveckla och utvärdera nya lösningar – innovationer – för att behålla eller förbättra hälsan, är därför synnerligen intressant för många, och i högsta grad samhällsrelevant.
    Läs mer

  • Barn sover under vitt täcke. Foto.
    Tyngdtäcke hjälper barn med ADHD och sömnproblem
    Regionerna i Sverige har tidigare förskrivit tyngdtäcken som hjälpmedel för barn med ADHD och sömnproblem, men slutade med det eftersom effekten inte var tillräckligt väl utvärderad. Nu visar studier från Högskolan i Halmstad att sova med tyngdtäcke kan öka den totala sömnen och minska antalet uppvaknanden under natten för dessa barn.
    Läs mer

  • Porträtt av en man. Foto
    Professorsporträttet: Stefan Byttner vill att fler ska lära sig om AI
    Stefan Byttner är ny professor i informations­teknologi. Ända sedan barnsben har han borrat i ämnet intelligens och lärande. Förutom att bygga algoritmer och öka kunskapen om artificiell intelligens (AI) bland småföretag, har hans forskning lett till två patent som nu AB Volvo förvaltar.
    Läs mer

  • En man med vitt hår och svarta glasögon står utomhus och tittar in i kameran. Foto.
    ”Själen finns kvar” – Bertil Svensson följde Högskolan i Halmstad från starten
    När Bertil Svensson kom nydisputerad till Högskolan i Halmstad bedrevs ingen forskning alls där. Under tre decennier följde och drev han utvecklingen mot att etablera starka forskningscentrum vid Högskolan.
    Läs mer

  • Porträtt av man som ler och tittar in i kameran. Foto
    Professorsporträtt: Cristofer Englund vill bidra till ett hållbart samhälle
    Cristofer Englund har ett genuint intresse för trafiksäkerhet och har ägnat många år åt att forska inom området. Det var examensarbetet under magisterstudierna i datorsystemteknik som lade grunden till hans fortsatta forskning inom maskininlärning och trafiksäkerhet. Som professor i informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad vill han använda sina kunskaper och forskning för att bidra till att skapa ett säkrare och mer hållbart samhälle.
    Läs mer

  • Porträttbild på kvinna i inomhusmiljö. Foto.
    Malin Hallén blir ny prorektor
    Högskolestyrelsen beslutade i går att utse Malin Hallén till ny prorektor vid Högskolan i Halmstad. Hon tillträder den 1 januari 2024 efter en rekryteringsprocess där fyra personer sökte uppdraget och tre kandidater gick vidare till hörande. Den grupp som har arbetat med rekryteringen menade, efter hörande och intervjuer med de tre slutkandidaterna, att Malin Hallén är den kandidat som bäst uppfyller kravprofilen.
    Läs mer

  • Två händer som gör en fist-bump. En av händerna är en människas, den andra en hand som ser ut som en robot. Foto.
    Akademin för informationsteknologi: med fokus på framtidsutmaningar
    Akademin för informationsteknologi, som vi internt kallar ITE, är en av fyra akademier på Högskolan i Halmstad, som tillsammans bidrar till att forma en stark utbildnings- och forskningsmiljö. ITE är speciellt fokuserad på problemlösning för framtidens utmaningar inom informatik och elektro- och datateknik.
    Läs mer

  • Gul bild med texten Tänk om
    ”Tänk om – tillsammans i krig och i fred” – Högskolan värd för vandringsutställning
    Tänk om kriget faktiskt kommer till vårt land. ”Tänk om – tillsammans i krig och i fred” är en utställning om vikten av att vara förberedd. Den ska turnera på universitet och högskolor landet runt och först ut att vara värd för utställningen är Högskolan i Halmstad med, start på måndag.
    Läs mer

  • En person sitter vid ett bord framför ett fönster. Foto
    Ny bok ska underlätta samtal om sexualitet i socialt arbete
    Hallå där, Pernilla Ouis, professor i socialt arbete på Högskolan i Halmstad! Du är redaktör för en ny lärobok som heter Perspektiv på sexualitet i socialt arbete. Vad handlar boken om?
    Läs mer

  • Två finklädda studenter står utomhus på campus och håller sina diplom och en statyett. De ler mot kameran. Foto.
    Ny bärbar lösning hjälper stomianvändare att sova tryggare
    Noa Kochs nya liv med stomi var inte helt oproblematiskt. Det fanns inga smarta lösningar på många problem som stomianvändare upplever – särskilt under nattetid. Det var då idén till det medicintekniska examensarbetet formades som bland annat skulle ge honom ett stipendium på 100 000 kronor från Lektor Sten Fåhrés minnesfond.
    Läs mer

  • Två kvinnor i uppsatt hår. Den ena bär svarta kläder och glasögon, medan den andra bär gräddvita kläder. Båda håller i diplom, blommor och en stor check.
    Ett litet steg för studenter men ett stort språng för den cirkulära omställningen
    Många innovationer som skapas av studenter på Högskolan i Halmstad ligger i linje med de globala målen som ska uppnås till år 2030. I våras var Iris Nyholm och Clara Olérs Ekman, från programmet Civilingenjör i maskinteknik, hållbar design och innovation, några av dem som briljerade lite extra när de som examensarbete lyckades omvandla ett linjärt kretslopp till att bli cirkulärt. För sin lösning fick studenterna ett stipendium av Stena Recycling.
    Läs mer

  • Tre personer står intill varandra och tittar ner i en mobil. I bakgrunden en trappa och trapphall. Foto
    Utvärdering stärker kvaliteteten i både Högskolans utbildningar och interna processer
    I våras utvärderades sju av Högskolans utbildningsprogram. Utvärderingen är en del av lärosätets kvalitetssystem och görs för att utveckla både programmen och Högskolans system för kvalitet och utvärdering. Av årets utvärderade program bedömdes tre ha hög kvalitet, två program ha hög kvalitet med förbehåll och två program ha ifrågasatt kvalitet.
    Läs mer

  • En landsväg slingrar sig genom ett grönt fält fram till en bondgård. Foto
    Körkort och tolerans är viktiga för nyanländas jobb inom lantbruk
    Stora grupper immigranter leder till nya utmaningar på arbetsmarknaden. Nyanlända uppmuntras ofta att söka jobb, och inom lantbrukssektorn är behoven stora. En ny studie från Högskolan i Halmstad visar de möjligheter och utmaningar som såväl jobbsökande, arbetsgivare som arbetsförmedlare står inför. Ett par viktiga framgångsfaktorer är språk och körkort.
    Läs mer

  • Flaggor i olika färger viftas i luften inne på en mindre rund arena. I bakgrunden sitter publik iklädda färgglada tröjor på en läktare. Foto.
    Välorganiserad nollning välkomnade över 1 000 studenter
    I slutet av augusti varje år fylls Halmstad av förväntansfulla nya studenter som ska påbörja sina studier vid Högskolan i Halmstad. I helgen som gick avslutades årets nollning där över 1 000 studenter välkomnades under en dryg vecka full av aktiviteter.
    Läs mer

  • Blå himmel med toppen av svart pelare med Högskolans logotyp samt två byggnader i förgrunden. Foto.
    Tre till hörande för prorektorsuppdraget
    Nästa vecka, den 6 september, genomförs hörande med tre personer som har sökt uppdraget som prorektor på Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • Sett uppifrån i bakgrunden en stor folksamling bakom avspärrningsband. I förgrunden ett antal personer som står och pratar i grupp. Foto
    Kungabesök med studenter i fokus
    I dag, den 24 augusti, besökte kungaparet Högskolan i Halmstad som en del i sitt jubileumsbesök i Halland. Ett besök i Fab Lab och en presentation av solbilsprojektet Halmstad University Solar Team, HUST, var huvudpunkterna, liksom Högskolans eget jubileum.
    Läs mer

  • Man och kvinna som bär solglasögon med selfiefilter. Montage
    Hur påverkar selfiefilter AI-baserad ansiktsidentifiering?
    AI-baserad ansiktsanalys kan användas till allt från att låsa upp telefonen till att få självkörande fordon att känna igen fotgängare i trafiken. Men selfiefiltren på sociala medier och i mobilen kan göra det svårare att känna igen någons identitet eller ens upptäcka ansikten. Som en del av ett större projekt initierat av Vetenskapsrådet har en grupp masterstudenter och forskare vid Högskolan i Halmstad utvecklat en metod för att motverka oönskad effekt av filtren.
    Läs mer

  • Sex glada studenter håller upp sina diplom och ler mot kameran. De står i hus S på en balkong. Foto.
    Bättre folkhälsa i fokus för nyskapande studenter
    Även i år fick studenter som har skrivit de mest förtjänstfulla examensarbetena inom hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad ta emot stipendier från Getinge Sterilization AB. Sex lyckliga studenter delade på totalt 100 000 kronor som de fick ta emot vid avgångsstudenternas examensmässa, Utexpo, i juni.
    Läs mer

  • A photograph of a city at night.
    Fokusområde Smarta städer och samhällen skapar innovation och värde för det hållbara samhället
    Samhället står inför en rad utmaningar för att kunna säkra en god framtid för kommande generationer. Det behövs genomgripande förändringar för att åstadkomma detta – och det börjar bli bråttom. Det är dessutom så att utmaningarna skiljer sig mellan olika delar av världen. Det är kring de här frågorna som Högskolans fokusområde Smarta städer och samhällen (SCC – Smart Cities and Communities) tar sin utgångspunkt.
    Läs mer


  • Sommaröppet stillar nyfikenhet och nerver
    I dag väcktes ett så här års rätt så tyst campus till liv när Högskolan i Halmstad slog upp portarna till Sommaröppet. Blivande studenter och andra intresserade välkomnades för att se sig om och ställa frågor till studenter, studentkåren, lärare, vägledare och andra medarbetare på Högskolan.
    Läs mer


  • Högskolan i Halmstad värnar debatten men oroas av debattklimatet
    Den intensiva debatten som har förts i medierna med anledning av statsvetaren Frida Strannes nya bok, har blossat upp igen på ledar- och debattsidor. Måns Svensson, professor i rättssociologi och chef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, har tidigare skrivit ett öppet brev till Hallands Nyheters chefredaktör där han uttrycker oro för det hårda debattklimatet och för risken att forskare avstår från att delta med sina kunskaper och åsikter i debatten. I ett svar på ännu ett debattinlägg i frågan skriver Högskolans rektor Susanna Öhman i Göteborgs-Posten i dag den 13 juli att hon värnar både journalisters och forskares deltagande i den öppna, fria debatten.
    Läs mer

  • Nyckelord på engelska inom akademisk utbildning och forskning, till exempel pedagogik och mångvetenskap. Bilden föreställer tre personer framför tre olika typer av byggnader. Illustration.
    Högskolan i Halmstad inrättar nytt forskningsprogram kring socialt hållbara smarta städer
    Högskolan inrättar ett nytt forskningsprogram inom fokusområde Smarta städer och samhällen. Programmet REBEL, som är en del av Högskolans satsning på mångvetenskapliga forskningsprogram för att stärka lärosätets profil, lägger ett designetnografiskt perspektiv på smart och hållbar stadsutveckling.
    Läs mer

  • Flera av samma logotyp med siffran 40 på, med Högskolan i Halmstad och 1983–2023 skrivet i nollan. Illustrerad bild i vitt och blått.
    ”Högskolan i Halmstad ska vara en juvel”
    I år fyller Högskolan i Halmstad 40 år! Och det var just i dag, den 1 juli 1983, som vi fick status som självständigt lärosäte. I en serie krönikor får du följa med på Högskolan i Halmstads 40-åriga forskningsresa, från ingen forskning till forskning för innovation. Först ut att göra en exposé är Thorsteinn Rögnvaldsson, professor i datavetenskap och vicerektor med ansvar för forskning och forskarutbildning.
    Läs mer

  • Kvinna i glasögon. Foto.
    Nordisk konferens om senaste forskningen inom hållbar hälsa
    Den 14–16 juni bjöd Högskolan i Halmstad in till den tionde upplagan av Nordic Health Promotion Research Conference. Konferensen samlade forskare från hela världen för att diskutera och dela kunskap om hälsofrämjande arbete och dess betydelse för människors hälsa och välbefinnande. Årets tema var inspirerat av FN:s mål för hållbar utveckling.
    Läs mer

  • gruppbild på herrar och damer
    Stor skillnad i hälsoinnovation tack vare Bennetprofessorerna
    Företagsledaren Carl Bennet har, via sitt bolag Carl Bennet AB, de senaste åtta åren stöttat Högskolan i Halmstad med medel för Bennetprofessors­programmet. Carl Bennet och Bennetprofessorerna träffades nyligen under ett seminarium på Högskolan i Halmstad med temat vad professurerna har betytt för Högskolans forskning. Under seminariet avslöjade Carl Bennet att han vill fortsätta att samarbeta med och stödja Högskolan i Halmstad.
    Läs mer


  • Carl Bennet och Sarah Pink utsedda till hedersdoktorer
    Forsknings- och utbildningsnämnden vid Högskolan i Halmstad har utsett två nya hedersdoktorer vid lärosätet: Carl Bennet och Sarah Pink. Båda har en nära relation till Högskolan sedan många år tillbaka.
    Läs mer

  • Högskolan i Halmstads entré. Foto.
    Högskolan i Halmstad värnar den akademiska friheten
    Med anledning av den debatt som på senare tid har förts i medier kring en av Högskolans forskare, Frida Stranne, vill Högskolan i Halmstad slå fast att forskningens frihet är grundläggande i ett demokratiskt samhälle och skyddas av grundlagen.
    Läs mer

  • Unga människor står på en scen med viftande sjalar och under ett regn av konfetti. Framför scenen syns publik. Foto.
    Avslutningshögtiden firades med fest och glädje i fullsatt arena
    Förra veckan var vårterminens allra sista vecka på Högskolan i Halmstad, och det blev en aktiv avslutningsvecka med allt från mässor till stipendieutdelningar. Veckan fulländades på fredagen när över 3 000 personer samlades för en festlig avslutningshögtid på Halmstad Arena.
    Läs mer

  • En lokal fylld med människor. Vissa står vid montrar och pratar och andra tittar på en racingbil. Foto.
    Massiv innovationskraft på årets Utexpo
    För 41:a året i rad arrangerades i veckan examensmässan Utexpo på Högskolan i Halmstad. Avgångsstudenter från 15 program fick då chansen att visa vad de har lärt sig under sin studietid och visa upp sin innovationskraft för andra studenter, Högskolans personal, gymnasieelever, företag och allmänheten. För många studenter är målet med examensarbetet att skapa något som kan göra skillnad för världen. Och över dem som utmärkte sig mest regnade det hundratusentals kronor i form av stipendier.
    Läs mer

  • En kvinna står på en höjd med ryggen mot en stadsmiljö och tittar in i kameran. Foto.
    Årets alumn Anagha Anand klättrar på den internationella karriärstegen i mansdominerad industri
    Anagha Anand är Årets alumn vid Högskolan i Halmstad 2023. Hennes professionella resa är lika inspirerande som hennes inre drivkraft för personlig utveckling och framgång. Med värme och entusiasm inspirerar hon studenter att vara djärva och modiga när hon tar plats som ledare i en mansdominerad bransch.
    Läs mer

  • En person som demonstrerar ett experiment. Foto.
    Högskolan värd för internationell konferens i digitalt lärande
    I slutet av april gästades Högskolan i Halmstad under tre lärorika dagar av nationella och internationella forskare inom området digitalt lärande. Konferensen, som var en del av forskarskolenätverket GRADE Research, hade som syfte att utvidga och förnya nuvarande kritiska teoretiseringar av informations- och kommunikationsteknologi inom utbildning och lärande.
    Läs mer


  • Samverkan mellan Högskolans studenter och SFI-elever
    Inne i hus Q på Högskolan är vartenda bord upptaget. Utspridda sitter studenter och elever och gör arbetsintervjuer. Studenterna går programmet Arbetsvetenskap och eleverna är från Svenska för invandrare, SFI. Inkludering är fokuset för arbetsvetenskapsstudenterna och SFI-eleverna får en chans att testa sina språkkunskaper i ett nytt unikt sammanhang.
    Läs mer

  • Högskolans huvudentré. I förgrunden träd och blommor. Foto.
    Högskolan inrättar två nya forskningsprogram
    Högskolan i Halmstad inrättar två nya forskningsprogram – ett inom fokusområde Hälsoinnovation och ett inom Smarta städer och samhällen. Programmen är en del av Högskolans satsning på mångvetenskapliga forskningsprogram för att stärka lärosätets profil. De nya programmen heter Movement for Health and Performance och TRAINS – Transformation, Innovation and Norm Sciences.
    Läs mer

  • En person där bara benen syns, som går på en stig med stavar. Foto
    Den sammantagna livsstilen påverkar hälsan mest
    Det finns alltmer kunskap om hur enstaka livsstilsfaktorer, som motion eller rökning, påverkar oss människor. Det gäller inte minst personer med reumatiska sjukdomar. Däremot är det brist på forskning om hur en kombination av olika livsstilsfaktorer påverkar hälsan. Men en ny studie visar att en kombination av ohälsosamma levnadsvanor ger stor effekt på den övriga hälsan. Om det finns en god vana som är särskilt viktig att hålla fast vid, är det fysisk aktivitet.
    Läs mer

  • A big truck on a road. Photo
    Maskininlärning för säkrare och smartare lastbilstransporter
    Genom att använda stora mängder data från lastbilar, både hur de används och hur de underhålls, har man i projektet ”CAISR+ Prediktivt underhåll och maskininlärning” lyckats förutsäga om turboaggregat kommer att gå sönder inom de kommande tre månaderna.

    Läs mer

  • Tre personer i ljusa kläder sitter i en trappa och konverserar. Bild.
    EU-finansierat projekt ska stärka AI-kompetens för företag i Halland
    Högskolan i Halmstad och HighFive Innovationsarena beviljas ett nytt EU-finansierat projekt för att stärka konkurrenskraften och kompetensen inom artificiell intelligens (AI) bland företag i Halland – Innovationsplattform AI Halland.
    Läs mer

  • En grupp studenter i ett klassrum
    Vardags- och affärsekonomi – ett sätt att bli en del av samhället
    Hur startar man eget företag? Hur funkar det att hyra en lägenhet? Projektet PLOUTOS handlar om att skapa bra möjligheter för personer som kommer till ett nytt land. Högskolan i Halmstads del i projektet handlar om kunskap och färdigheter inom ekonomi och finansiella tjänster – för att uppnå ekonomisk självständighet.
    Läs mer

  • Kupolen på Kapitolium i Wahington DC med USA:s flagga i förgrunden. Foto  
    Ny bok om USA riktar ljuset mot krigandet utan slut
    Perioden efter kalla kriget kunde ha lett till en mera fredlig värld och färre militära interventioner från USA:s sida. I själva verket inträffade raka motsatsen. I den nya boken ”Illusionen om den amerikanska freden” sätter Frida Stranne, lektor som forskar om amerikansk politik vid Högskolan i Halmstad, och Trita Parsi, vicepresident för tankesmedjan Quincy Institute, Washington DC, fokus på amerikansk säkerhets- och utrikespolitik. Politik som lämnar djupa avtryck i hela världen.
    Läs mer

  • Två personer går ned för en trappa i en ljus och rymlig trapphall. Nedanför trappan står två personer och samtalar med varandra. Foto.
    Högskolan ett av få lärosäten där förstahandssökande ökar
    Högskolan i Halmstad är ett av få lärosäten i landet där antalet förstahandssökande till programstudier ökar. Det visar siffrorna efter att ansökningsperioden till höstens högskoleutbildningar stängde den 17 april. Högskolans mest sökta utbildningsprogram är även i år IT-forensik och informationssäkerhet.
    Läs mer

  • Tre löpare med ryggen mot kameran springer på rad uppför ett kargt, stenigt berg. Foto
    Sveriges olympiska kommitté tar hjälp av Högskolan i idrotts­psykologiskt utvecklings­program
    Forskare vid Högskolan i Halmstad ska leda ett idrottspsykologiskt utvecklingsprogram som Sveriges olympiska kommitté (SOK) erbjuder toppidrottare. Programmet som kallas ACTION syftar till att hjälpa toppidrottare att prioritera och fokusera på ett långsiktigt, balanserat och hållbart sätt.
    Läs mer

  • Två män i skjortor framför en vit bakgrund och en grön växt. Foto
    AI och sociala medier i kampen mot vårdrelaterade infektioner
    Kan artificiell intelligens (AI) hjälpa i kampen mot vårdrelaterade infektioner? Att patienter smittas av sjukdomar när de är inlagda på sjukhus är ett globalt problem. En grupp forskare vid Högskolan i Halmstad undersöker om maskininlärning kan hjälpa till att hitta lösningar på problemen med vårdrelaterade infektioner – på sociala medier.
    Läs mer

  • Brunhårig tjej i långt, lockigt hår och grön klänning presenterar sin praktik med en powerpoint i bakgrunden. Publiken sitter i en sal och lyssnar. Foto.
    Digital verksamhetsutveckling förenar studenter och näringsliv
    Evenemanget Arena affärssystem är en årlig höjdpunkt för studenterna på Affärssystemprogrammet på Högskolan i Halmstad. Då samlas studenter från alla årskurser, lärare, och företag och organisationer för att lyssna på avgångsstudenterna när de berättar om sina uppdrag och projekt som de har haft under sin praktik. Förra veckan var det åttonde gången som evenemanget ordnades.
    Läs mer

  • Personer som klipper ett band för en invigning. Fotografi. Foto
    Bennetprofessorerna har siktet inställt på morgondagens hälso- och sjukvård
    Tack vare stöd från industrimannen Carl Bennet, ägare till bland annat det medicinsktekniska företaget Getinge, har Högskolan i Halmstad hittills kunnat rekrytera fyra välmeriterade forskare som gästprofessorer inom hälsoinnovation. Patientmedverkan, gånganalys och arbetsmiljö är exempel på utmaningar för framtidens hälso- och sjukvård som Bennetprofessorerna har tagit sig an under de senaste tio åren.
    Läs mer

  • Personer som klipper ett band för en invigning. Fotografi.
    Bennetprofessuren en satsning på hälsoinnovation
    Genom stöd från industrimannen Carl Bennet, ägare till bland annat det medicinsktekniska företaget Getinge, inrättades år 2014 den så kallade Bennetprofessuren med fokus på hälsoinnovation. Satsningen har hittills möjliggjort för Högskolan i Halmstad att rekrytera fyra välmeriterade forskare som gästprofessorer för forskning inom området.
    Läs mer

  • Woman in short hair and glasses is standing in front of a wall of anniversary symbols.
    Möt Högskolans nya rektor Susanna Öhman
    I dag, den 20 mars, börjar Susanna Öhman som rektor på Högskolan i Halmstad. Susanna Öhman är professor i sociologi, forskar om samhällsperspektiv på risker och kriser, och har under sin akademiska karriär haft en rad olika ledningsuppdrag vid Mittuniversitetet.
    Läs mer

  • En leende man håller upp en tröja som et står Halmstad University innovative since 83 på. Foto
    Slutar som rektor men uppmanas fortsätta analysera högskolesektorn
    I dag gör Stephen Hwang sin sista arbetsdag som rektor för Högskolan i Halmstad. Vid hans avtackning i veckan var det många som ville tacka för fina och viktiga insatser genom åren och önska lycka till i nya livet som pensionär, även om flera ”uppvaktare” var tveksamma till om han verkligen tänker sluta jobba.
    Läs mer

  • Ett löpande band med en massa skräp på. Foto
    Ny studie visar vägen till cirkulär ekonomi för företag
    Cirkulär ekonomi är ett stort samtalsämne inom politiken och bland olika organisationer. Trots det är det långt ifrån alla företag som vet hur de ska ta sig an frågan. I en ny studie analyserar forskare från Högskolan i Halmstad olika verktyg som finns för att jobba cirkulärt och presenterar även en guide för att underlätta för företagen.
    Läs mer

  • Två personer som utbyter en bunt dollarsedlar. Den ena handen har rött nagellack. Den andra ser ut att ha kostymklädd arm. Foto
    Sugardejting: frigörelse eller förtryck?
    I dag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. En aktuell fråga i debatten om kvinnors frigörelse är sugardejting. Är det ett smart sätt att träffa en partner eller ett sätt att känna sig extra värdefull i en relation? Eller är det en form av prostitution? Åsikterna kring fenomenet – att betala en partner för att ingå en relation – går isär. Evelina Johansson Wilén, genusvetare och biträdande universitetslektor på Högskolan i Halmstad, undersöker männens och kvinnornas egna upplevelser av situationen.
    Läs mer

  • Ett folkmyller på en mässa i en öppen och ljus lokal. Foto.
    Många besökare när öppet hus var tillbaka på Högskolan
    Under torsdagen samlades presumtiva studenter och andra nyfikna på campus för att få veta mer om Högskolans utbildningar, ställa frågor om högskolestudier och ta en titt på det fina campusområdet. För första gången på tre år var det nu återigen dags för ett fysiskt öppet hus.
    Läs mer

  • I förgrunden en person som håller en smart telefon i handen. I bakgrunden en illustration med många olika symboler i något som liknar en snurra. Foto/illustration
    Forskning gör AI kompatibel med smart teknik
    Smart teknik som vi använder i vardagen blir allt smartare och kräver mer och mer från hårdvaran. Hur kan vi se till att smarta prylar är kompatibla med den artificiella intelligens som krävs för att de ska fungera, utan att behöva öka hårdvarukapaciteten? Det har Nesma Rezk, teknologie doktor i datateknik, undersökt i sin doktorsavhandling.
    Läs mer


  • Högskolan summerar ett händelserikt år
    I dag lämnar Högskolan sin årsredovisning för år 2022 till regeringen. I årsredovisningen redovisas hur Högskolan har använt de statliga anslagen och arbetat med uppdrag och mål. Den sammanfattande bilden är att förra året var ett mycket händelserikt och utvecklande år.
    Läs mer

  • Porträttbild på kvinna som ler och tittar in i kameran. Foto
    Susanna Öhman utnämnd till ny rektor för Högskolan i Halmstad
    Regeringen har i dag beslutat att anställa Susanna Öhman som ny rektor för Högskolan i Halmstad, i enlighet med högskolestyrelsens förslag. Susanna Öhman är professor i sociologi vid Mittuniversitetet och har tidigare bland annat varit akademichef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad. Hon tillträder den 20 mars, dagen efter att nuvarande rektor Stephen Hwang har lämnat sitt uppdrag för att gå i pension.
    Läs mer

  • Paper mill from above. Photo.
    Hållbart arbetsliv i skogsindustrin
    Hur kan man skapa hållbara processer som förbättrar arbetsmiljön i skogsindustrin? I forskningsprojektet Hållbart arbetsliv har Pia Ulvenblad, docent i företagsekonomi vid Högskolan i Halmstad, följt fyra företag inom skogsindustrin under nära tre år för att undersöka detta. Projektet har resulterat i flera vetenskapliga artiklar och broschyren ”Säkert tillsammans i skogsindustrin”. Forskningen bygger på dialoger med 170 anställda inom skogsbranschen och visar på viktiga framgångsfaktorer för att skapa en säkrare arbetsmiljö.
    Läs mer

  • Mörkhårig man med skägg iklädd brun t-shirt hänger med armarna mot ett räcke och ler mot kameran. Foto.
    Ökade möjligheter inom 3D-teknik genom ytanalys
    Hallå där, Amogh Vedantha Krishna, nybliven doktor i tillverkningsteknik. Kan du berätta lite om din forskning?
    Läs mer


  • Guldkant på Högskolans 40-årsjubileum
    Med bakåtblickar, framåtblickar, tårta och guldkonfetti gick startskottet för Högskolans 40-årsjubileum i går. Många medarbetare och studenter hade samlats i hus S för att tillsammans inviga jubileumsfirandet, som kommer att pågå hela året.
    Läs mer

  • En äldre man i blå kavaj syns till vänster i profil prata med en person till höger som man enbart ser skymten av. Foto
    Högskolans första rektor minns: nybyggaranda och samhällsengagemang
    I dag, 16 januari, går startskottet för Högskolans 40-årsjubileum. 1983 blev Högskolan i Halmstad en självständig högskola, med sin första rektor, SvenOve Johansson, som frontfigur. När han i dag tänker tillbaka minns han den första tiden som kreativ och spännande. Då bestod verksamheten framför allt av utbildningar till ingenjörer, förskollärare och fritidspedagoger, samt kurser i idrottspedagogik och ekonomi.
    Läs mer

  • Högskolans huvudentré. Foto.
    Högskolans fokusområden får nya ledare
    Högskolans två fokusområden – Hälsoinnovation och Smarta städer och samhällen – har fått nya ledare. Ny ledare för Hälsoinnovation är Ingeborg Nilsson, professor i arbetsterapi, och ny ledare för Smarta städer och samhällen är Kristian Widén, professor i innovationsvetenskap.
    Läs mer

  • En skyskrapa i glas syns till vänster från grodperspektiv. TIll höger en svart pelare, också i grodperspektiv, men högskolan i halmstads logotyp i toppen. Foto
    Ny satsning på kompetensutveckling för yrkesverksamma
    Högskolan i Halmstad har beviljats ett nytt EU-finansierat projekt om kompetensutveckling för yrkesverksamma. Projektet – Skills Halland – ska pågå under två år med start nu i februari, och drivs i samverkan med TEK Kompetens och Region Halland. Utbildningsinsatserna handlar om digitalisering, automatisering och hållbarhet.
    Läs mer

  • En entré med blomkrukor i förgrunden. Foto.
    Nya projekt inom informationsdriven vård stärker Högskolans profilering på hälsoinnovation
    Högskolan i Halmstads fokusområde Hälsoinnovation, forskningsprogram Informationsdriven vård och forskningsprofil CAISR Health förstärks med finansiering från Vetenskapsrådet (VR) och Familjen Kamprads stiftelse.
    Läs mer

  • Två militärer i uniform opponerar på en uppsats.
    Officerare utbildas på Högskolan i Halmstad
    I fem år har Högskolan i Halmstad, på uppdrag av Försvarsmakten, vidareutbildat officerare för att de ska kunna studera vid Försvarshögskolan Stockholm. Avtalet om uppdragsutbildningar mellan Högskolan i Halmstad, Försvarsmakten och Försvarets materielverk har nu förnyats för ytterligare tre år.
    Läs mer

  • I förgrunden står en man står och tittar in i kameran. I bakgrunden som ser ut som ett lager finns flera hyllor och backar med många olika saker i. Foto.
    Kompetensutveckling för ett starkare samhälle
    Kompetensutveckling kan vara ett verktyg för att ta sig ur en kris. Det visades i ESF-projektet Kompa Halland där över 100 företag har deltagit i en omfattande insats för kompetensutveckling. Genom utbildning och utveckling har företag och individer stärkts ur en kris och lyckats mildra negativa konsekvenser till följd av covid-pandemin.
    Läs mer

  • Tio glada personer står i en trappa och håller upp värdecheckar och blommor. Foto
    250 000 kronor till framstående examensarbeten
    I fredags, den 9 december, var det dags för Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieutdelning vid Högskolan i Halmstad. Totalt handlade det om 250 000 kronor för framstående examensarbeten. Årets uppsatser visar alla på stor samhällsnytta och praktisk relevans.
    Läs mer

  • Man med kort mörkt hår och glasögon iklädd mörk kavaj tittar in i kameran. Foto.
    Cristofer Englund blir ny akademichef på Högskolan i Halmstad
    Cristofer Englund blir ny akademichef för Akademin för informationsteknologi. Han kommer närmast från en anställning som enhetschef vid forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) och har en stark koppling till Högskolan i Halmstad sedan tidigare.
    Läs mer

  • Två kvinnor står vända mot varandra och samtalar. I bakgrunden syns ett folkmyller. Bilden är tagen från sidan.
    Studenter och företag knöt värdefulla kontakter på mässa
    På den årliga ITE-mässan får studenter och företag som är verksamma inom IT-branschen chansen att mötas för att knyta viktiga kontakter inför framtiden. I början av december samlades ett stort antal utställare och studenter på Högskolan när det var dags för årets mässa.
    Läs mer

  • Tre personer håller i en varsin ros och kuvert, och ler mot kameran. Foto.
    Halmstads Handelsförening belönar ingenjörsstudenter med 60 000 kronor
    För femte året delar Halmstads Handelsförening ut stipendier till tre av Högskolans ingenjörsstudenter. Studenterna får stipendier på 20 000 kronor var från Janne Richardssons stiftelse för ”utmärkta kunskaper inom de ingenjörsvetenskapliga grunderna”.
    Läs mer

  • Stor tegelbyggnad i förgrunden och ett höghus i bakgrunden.
    Bättre bostadsmöjligheter för internationella studenter
    Regeringen beslutade i går, 24 november, om en lagändring som ger Sveriges högskolor och universitet större möjlighet att tillhandahålla bostäder till internationella studenter och forskare. Syftet är att stärka lärosätenas möjligheter att rekrytera studenter och forskare, där tillgången till bostäder är en tydlig konkurrensfördel. För Högskolan i Halmstad är det ett positivt beslut, även om det kommer att ta tid att förbättra bostadssituationen för internationella studenter.
    Läs mer

  • Ett stetoskop som ligger på en bärbar dator. Ovanpå bilden ligger en illustration av digitala mönster. Illustration
    Säkrare vård med smarta system
    Självövervakande system togs till en början fram för att undvika allvarliga maskinkraschar, men krävde att man kände till mekaniken och det specifika fel man ville undvika. Pablo del Moral har i sin doktorsavhandling undersökt så kallade hierarkiska metoder för självövervakande system. Målet är att kunna förutse fler typer av fel i sjukhusutrustning.
    Läs mer

  • Fyra personer sitter på en scen. Fotografi.
    Akademisk högtid 2022 – ”Starka och fristående akademier är viktiga bärare av demokratin”
    I fredags, 18 november, firade Högskolan i Halmstad sin traditionsenliga akademiska högtid, en fest för att fira akademiska framgångar och uppmärksamma nya professorer och doktorer, men som den här gången också kom att präglas av vår oroliga samtid. Såväl i rektors inledningstal som i andra tal under kvällen, lyftes vikten av den akademiska friheten och vetenskapens avgörande roll för samhällsutveckling, såväl i kris och krig som i tider av lugn och fred.
    Läs mer

  • Två leende män i kostym. Foto.
    Årets båda vinnare av Högskolans samverkanspris brinner för samverkan och nyttiggörande
    Samverkan och innovation är ledstjärnor för Högskolan i Halmstad. För att särskilt uppmärksamma framgångar och insatser som har med nyttiggörande, innovation och samverkan att göra, delas årligen ett pris ut till den person eller grupp av personer på lärosätet som särskilt har utmärkt sig inom området.
    Läs mer

  • Kvinna som ler tittar in i kameran. Foto.
    Stefanie Obermüller får Högskolans pedagogiska pris 2022
    Stefanie Obermüller, universitetslektor i human biomedicin, tycker att trygghet och en konkret väg framåt är viktiga komponenter för att motivera studenter. Hennes ödmjukhet och tydliga upplägg gör att hon vinner Högskolans pedagogiska pris år 2022.
    Läs mer

  • Porträttbild på kvinna som ler. Foto
    Professorsporträtt: Forskning som sätter skolans digitalisering i ljuset
    Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapernas didaktik, forskar om digitalisering, både i skolan och i lärarutbildningen. Hon leder Högskolans forskningsprogram Lärande i det digitala samhället (LeaDs). LeaDs samlar forskare från olika discipliner kring frågor om hur digitaliseringen förändrar förutsättningarna för undervisning och lärande, samt människors och organisationers kompetens att hantera digitala miljöer.
    Läs mer

  • En person i blå tröja står med armarna i kors i inomhusmiljö. Foto
    Professorsporträtt: Utan vatten, inget liv!
    Antonia Liess, nyligen utnämnd professor i miljövetenskap, fokuserar i sin forskning på att upprätthålla friska vattensystem. Hennes forskning har alltid kretsat kring akvatiska system, med undantag för en utflykt i det boreala skogsekosystemet.
    Läs mer

  • Två kvinnor. En håller i ett diplom. Fotografi.
    Doktorand vid Högskolan i Halmstad belönad för forskning om tyngdtäckens betydelse för barn med ADHD
    Maria Lönn, doktorand inom hälsa och livsstil vid Högskolan i Halmstad, har belönats med Rolf Zetterström-stipendiets särskilda Majblommebidrag för sin forskning om hur tyngdtäcken kan bidra till förbättrad sömn och ökat välbefinnande hos barn med ADHD.
    Läs mer

  • Två leende män står lutade över ett bord och tittar in kameran. Foto
    Högskolan delade ut priser för innovation och ekonomi på gala för Halmstads näringsliv
    I fredags uppmärksammades företag och entreprenörer under festliga former vid Näringslivsgalan i Halmstad. Högskolan i Halmstad delade traditionsenligt ut Årets innovationspris, som gick till Patrick Simpson och Martin Hallberg på Lansen Systems AB. Högskolan delade även ut Årets ekonomipris som tilldelades företaget AJ Produkter.
    Läs mer

  • Mörkhårig tjej i blå tröja sitter ner och ler mot kameran.
    Ingenjörer i hållbar energi på besök hos jättar inom dansk vindkraftsindustri
    Energikrisen i Europa har knappast undgått någon, men i sådana tider kan vi på Högskolan glädjas åt att vi har ingenjörsstudenter som utbildas i att lösa framtida energifrågor. I våras åkte studenterna vid programmet Ingenjör i hållbar energi på en tvådagars resa fylld med intressanta studiebesök på temat vindkraft.
    Läs mer

  • Person med surfplatta i handen som ser ut att kommunicera md en robot. Röd bakgrund. Foto
    Robotar för ökat välbefinnande
    Martin Cooney, docent och universitetslektor i robotik på Högskolan i Halmstad, forskar på robotar och välbefinnande. Det handlar om hur robotar kan interagera med människor för att hjälpa dem att må bra och hur robotar kan agera i nödsituationer. Det handlar också om att identifiera situationer och uppgifter där robotar kan vara till användning för människor, som att hjälpa till att behandla, lära ut, försvara, göra konst med och leka med människor, när det inte finns någon tillgänglig människa att göra det. Det är ett brett ämne som samlar idéer från AI, teknik, psykologi och hälsa.
    Läs mer

  • En grupp människor som sitter runt ett bord och arbetar på en bärbar dator i skolmiljö. Foto
    Hur kan unga nyanlända må bättre i vardagen och skolan?
    Vad krävs för att unga personer som nyligen har kommit till Sverige ska må bra? Det har Ulrika Lögdberg vid Högskolan i Halmstad undersökt i sin doktorsavhandling. Avhandlingen visar hur skolan kan vara en hälsofrämjande arena och hur viktigt det är att vara medveten om maktstrukturer i samhället.
    Läs mer

  • En ung man tittar in i kameran. Foto
    Högskolan i ett lärosätesdelat doktorandprojekt
    I doktorandprogrammet Split-Site samarbetar Högskolan i Halmstad och University of Portsmouth i Storbritannien. Doktoranderna delar sin tid mellan och har handledare vid båda lärosätena. Split-Site PhD Programme har tre doktorander, varav en från Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • En man med glasögon står i ett rum. Foto
    Professorsporträtt: Per Nilsen forskar om forskning
    Per Nilsen, professor i implementeringsforskning och tidigare Bennetprofessor vid Högskolan i Halmstad, forskar om vad som påverkar glappet mellan forskning och praktik. Om varför det kan ta upp emot 17 år innan forskningens resultat kommer till användning samt om nyttiggörandet av forskningsresultat i vården, och samhället i stort.
    Läs mer

  • En grupp personer som tittar på en stor teckning på golvet
    Kultur i skolan som ett kitt för inkludering och hållbarhet
    Den nationella konferensen inom Nätverket för estetiska ämnen i lärarutbildning (NEÄL) hölls vid Högskolan i Halmstad torsdag 13 oktober och fredag 14 oktober. Temat för konferensen var estetik och social hållbarhet.60 deltagande forskare och lärare från Umeå i norr till Malmö i söder utbytte erfarenheter och tog del av aktuell forskning inom området. Kulturskolan i Halmstad och Funkisfestivalen medverkade under konferensen med sceniska inslag.
    Läs mer

  • Man står med mikrofon och håller i en miniföreläsning inför ett antal människor. Foto.
    Nyinvigning av e-sportlabbet på Högskolan i Halmstad
    Förra hösten startades ett e-sportlabb på Högskolan i Halmstad. Ett år senare – för en vecka sedan – återinvigdes labbet och de nyrenoverade lokalerna visades för inbjudna gäster från företag och organisationer, bland andra Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) och Young Gamers, en förening för unga som gillar e-sport.
    Läs mer

  • Man i medelåldern talar engagerat framför lyssnande publik.
    Innovationskonferens 2022 – Hälsoinnovation
    Onsdagen den 28 september höll Högskolan i Halmstad sin årliga innovationskonferens. Den arrangerades av Högskolans fokusområde Hälsoinnovation, och fokus var på informationsdriven vård samt vikten av fysisk aktivitet för att må bra. En rad olika föreläsare deltog och bland åhörarna fanns intressenter från både den offentliga sektorn, högre utbildning och näringslivet.
    Läs mer

  • Oro för studenter och anställda vid iranska lärosäten
    Högskolan i Halmstad står bakom det yttrande som Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har gjort angående situationen i Iran. De svenska lärosätena delar en djup oro över den rådande situationen för studenter och universitetsanställda i Iran.
    Läs mer

  • En person ler och tittar in i kameran i inomhusmiljö. Foto
    Professorsporträttet: ”Digitaliseringen är ingen okontrollerbar naturkraft, den är skapad av människan”
    Digital tjänsteinnovation handlar om hur digitala tjänster tas emot och skapar värde för användare, organisationer och samhälle. Maria Åkesson, professor i informatik, vill med sin forskning förstå hur digitaliseringen kan bidra till just tjänsteinnovation och nya affärsmöjligheter och samtidigt hur den kan utmana affärslogiken i olika branscher.
    Läs mer

  • Svante Andersson står i en av Högskolans lokaler.
    Europeisk sommarskola formar nästa generation forskare
    I slutet av juni var Högskolan i Halmstad arrangör för en internationell sommarskola för doktorander från fyra lärosäten: Högskolan i Halmstad, Aalborg universitet (Danmark), Uleåborgs universitet (Finland) och Glasgow universitet (Storbritannien). I en vecka samlades forskare, doktorander och entreprenörer för att delta i föreläsningar, workshoppar och studiebesök för att utbilda en ny generation forskare.
    Läs mer

  • En kvinna i brunt hår, vit skjorta och svart kofta står framför en tegelvägg och ler mot kameran. Foto
    Olika hinder vid rebranding i utvecklingsländer och industriländer
    Antalet företag i världen som vill vinna större andelar på utländska marknader har aldrig varit större än nu. I sådana processer är rebranding avgörande för ett företags internationella expansion. Det visar Manoella Antonieta Ramos da Silva, doktorand på Högskolan i Halmstad, i sin forskning. Samtidigt är det olika hinder i utvecklings- respektive industriländer som företagen måste ta sig över om de vill expandera till andra länder.
    Läs mer

  • En grupp människor arbetar tillsammans framför en surfplatta. I förgrunden visas olika geometriska figurer.  Foto/illustration
    Unikt designperspektiv på Högskolan i Halmstads AI-utbildning
    Stefan Byttner fick sin första dator redan innan han hade börjat skolan. Den hade en liten lampa som blinkade rött när datorn bearbetade något, och han hörde de vuxna säga ”titta, datorn tänker”.– Det fascinerade mig. Kan en maskin tänka? Vad betyder det egentligen? säger Stefan Byttner, universitetslektor på Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • Mörblond kvinna i axellångt hår och lila glasögon ler mot kameran.
    Högskolan stödjer demokratiseringen på västra Balkan
    För andra året i rad har Högskolan i Halmstad gett en internationell intensivkurs i offentlig förvaltning på uppdrag av Svenska Institutet. Förra veckan befann sig 30 deltagare från västra Balkan, som alla arbetar inom eller med offentlig förvaltning, på campus i Halmstad i syfte att bidra till fortsatt demokratisering i sina hemländer.
    Läs mer

  • Person ser ut att prata med någon till höger. Foto
    Människan i fokus i framtidens mobilitetslösningar
    Hur ska infrastruktur och mobilitet se ut i framtidens städer? Det har studerats av Vaike Fors, professor i designetnografi, och hennes kollegor i projektet AHA II. Genom att främja samarbeten mellan offentlig sektor och industri, samtidigt som kommuninvånare engageras i utvecklingsprocessen, har projektet tagit fram nya metoder för framtida lokala transportlösningar.
    Läs mer

  • Två studenter ler mot kameran och håller i sina diplom och statyetter.
    Covid inspirerade till ny rehabiliteringsmetod för lungsjuka
    Det var när en nära anhörig till Moa Kauppila, tidigare student vid Utvecklingsingenjörsprogrammet, blev väldigt sjuk i covid-19 och sedan skulle återuppbygga sin lungkapacitet som idén till ett rehabiliteringsredskap började att gro.
    Läs mer

  • A person in a jacket and shirt looks into the camera. The background is blurred, you can sense a corridor. Photo
    Professorsporträttet: Andreas Ivarsson vill göra skillnad där det räknas
    Andreas Ivarsson, professor i psykologi, har alltid haft ett stort intresse för idrott. Som professor och forskare vill han utveckla olika idrottsförbund – tillsammans med verksamheterna för att göra skillnad där det faktiskt räknas.
    Läs mer


  • Kan fysisk träning bromsa åldersrelaterad makuladegeneration?
    Kan fysisk träning förebygga och minska negativa hälsoeffekter hos personer som har ögonsjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration (AMD)? Det har forskarna i forskningsprojektet ”Kan du se framtiden?” undersökt. I tre delar kan du följa deltagarna som alla har drabbats av sjukdomen, under ett års träning. Vad känner de för skillnad i dag?
    Läs mer

  • En gata i en stad med mycket trafik med infografik lagt på som ett filter ovanpå. Foto/illustration
    Mobilapplikation kan förbättra trafiksäkerheten
    Hallå där, Oscar Molina! Din forskning handlar om att förbättra trafiksäkerheten genom automatiserade och uppkopplade fordon. Nyligen presenterade du den första demon inom forskningsprojektet SafeSmart på AstaZero. Vill du berätta lite om din forskning och projektet?
    Läs mer

  • Tre studenter håller i sina diplom och ler mot kameran.
    Studenter belönades med 100 000 kronor för sina hälsoinnovationer
    För första gången någonsin erbjöd Getinge Sterilization AB ett stipendieprogram som en del av sitt fördjupade samverkansavtal med Högskolan i Halmstad. I samband med Högskolans årliga examensmässa, Utexpo, delade företaget ut tre stipendier till berömvärda examensarbeten inom hälsoinnovation. Stipendiesumman var på totalt 100 000 kronor, varav ett på 50 000 kronor och två på 25 000 kronor.
    Läs mer

  • En kvinna och två män i organgea t-shirts står tätt intill varandra och ler. Personerna har armarna placerade på varandras ryggar. Foto.
    Späckat program när nollningen var tillbaka
    I helgen avslutades årets upplaga av nollningen, som för första gången på tre år äntligen kunde hållas i ett traditionsenligt format. I år deltog runt 1 000 nya studenter – nollor – och cirka 750 engagerade andra- och tredjeårsstudenter – ovvar. Under tio dagar fyllda med aktiviteter gjordes allt för att välkomna de nya studenterna till Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • Ett datachip med texten AI. Foto/illustration
    Utformar AI-utbildning för praktisk användning i samhället
    Under hösten 2022 startar ett nytt kandidatprogram med namnet ”Tillämpad artificiell intelligens (AI)” på Högskolan i Halmstad. Den är skräddarsydd för personer som i första hand inte har intresse för ingenjörsvetenskap men som vill kunna använda AI inom till exempel sjukvård eller energiinnovation. En av programmets skapare är Verónica Gaspes, universitetslektor i datavetenskap vid Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • Man i ljus skjorta. Foto.
    Nytt format ska göra utbildning på avancerad nivå mer tillgänglig
    Högskolan i Halmstad har utvecklat ett nytt utbildningsformat för att göra utbildning på avancerad nivå mer tillgänglig, särskilt för yrkesverksamma. Formatet kallas projektbaserad master och nu i höst startar tre av Högskolans masterprogram med projektbaserad inriktning.
    Läs mer

  • Student i mörkt hår står i ett ljust stort rum och ler mot kameran.
    Civilekonomstudent från Högskolan i Halmstad invald i IVA:s studentråd
    Mahsan Rostamipour, student på Civilekonomprogrammet, har fått ett hedersamt uppdrag i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) studentråd. Studentrådet, som består av ingenjörs- och ekonomstudenter från flera av landets lärosäten, driver bland annat jämlikhetsfrågor – ett område som hon har ett brinnande intresse för.
    Läs mer

  • Man tränar bänkpress omgiven av vikter.
    Nu startar Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad
    Högskolan i Halmstad som Riksidrottsuniversitet, tillsammans med Svenska tyngdlyftningsförbundet och Eleiko Group AB, etablerar ett nationellt träningscentrum där tanken är att samla Sveriges bästa lyftare och tränare, och möjliggöra för elitsatsande tyngdlyftare att samtidigt studera på högskola.
    Läs mer

  • Tre personer sitter runt omkring, integrerar med varandra, med ett bord med datorer och papper på. Foto
    ”Universitet och högskolor måste förbereda sig på nya undervisningsformer”
    Från traditionell undervisning till livslångt lärande – alla vet att vi måste göra den här omställningen. Men hur? Pontus Wärnestål, docent vid Högskolan i Halmstad, brottas ofta med frågan.
    Läs mer

  • En man sitter vid ett bord i inomhusmiljö. Foto
    Sociala normer som verktyg mot korruption
    Att en elev ger en gåva till sin lärare är antagligen inte det första som du tänker på när det handlar om korruption. Forskning om att minska dysfunktionella och korrupta metoder i skolan visar dock att informella sociala normer kan resultera i ojämlik och diskriminerande behandling av elever – även om avsikterna är goda, som till exempel att ge en gåva.
    Läs mer

  • En kvinna står framför en folksamling och ler in i kameran.
    Många nyfikna besökte Högskolan under Sommaröppet
    Under fredagen fylldes Högskolan i Halmstad med blivande studenter, som under några timmar fick möjlighet att ställa frågor om allt från utbildningsplaner till bostäder, titta på campusområdet och möta personal från Högskolan.
    Läs mer

  • Tre tjejer och två killar står utanför huvudentrén till Högskolan i Halmstad. Två av tjejerna har varsin sparkcykel. Foto.
    10 112 antagna till Högskolan i Halmstad
    I dag, den 12 juli, kom antagningsbeskeden till landets högskoleutbildningar inför höstterminen och 10 112 personer fick beskedet att de har blivit antagna till en kurs eller ett program vid Högskolan i Halmstad. Ungefär lika många, 10 779, står på reservplats.
    Läs mer

  • Högskolans entré.
    Nationellt projekt om informationsdriven vård koordineras av Högskolan i Halmstad
    Vinnova beviljar stöd till det nya nationella projektet inom informationsdriven vård som Health Data Centre vid Högskolan i Halmstad ska koordinera. I projektet samarbetar flera regioner, lärosäten, företag och organisationer i en gemensam kraftsamling för att använda data i syfte att förbättra hälso- och sjukvården.
    Läs mer

  • En stiliserad bild som visar en bärbar dator, en läsplatta med digital information samt ett stetoskop. Foto
    Högskolan inrättar forskningsprogram inom informationsdriven vård
    Högskolan i Halmstad kommer under de närmaste åren att inrätta ett antal mångvetenskapliga forskningsprogram för att stärka lärosätets profil. Det andra programmet som inrättas är Information-Driven Care (IDC). Forskningsprogrammet knyter an till Högskolans fokusområde Hälsoinnovation.
    Läs mer

  • En person sitter vid ett bord framför ett fönster. Foto
    Forskare medverkar i ny rapport om segregation och hedersrelaterat våld
    Pernilla Ouis, professor i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad, har medverkat i en rapport om socioekonomisk segregation och hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget kom från Delegationen mot segregation.
    Läs mer

  • Högskolans entré.
    Högskolan i Halmstad blir del av europeisk innovationshubb
    Högskolan i Halmstad är del av det nationella samarbetet Health Data Sweden som har utsetts av EU-kommissionen till en av Europas nya digitala innovationshubbar. Fokus blir att använda hälsodata för att bidra till mer effektiv hälso- och sjukvård. Innovationscentrumet Leap for Life får projektledarskapet för Health Data Sweden vid Högskolan.
    Läs mer

  • Porträtt av en man med glasögon. Fotografi.
    Lennart Andrén utsedd till hedersdoktor
    Högskolan i Halmstad har utsett Lennart Andrén till hedersdoktor i innovationsvetenskap. Lennart Andrén har i dryga fyra decennier varit en drivande kraft för att teknisk och vetenskaplig kunskap sprungen från Högskolan i Halmstad kommersialiseras och kommer till nytta i samhället via innovationer.
    Läs mer

  • Kvinna klädd i idrottskläder och pingisrack på sin vänstra sida och i en svart blus på sin högra. Fotomontage.
    Elitidrottsstudenter vid Högskolan i Halmstad presterar bättre än genomsnittet
    Fyra år har gått sedan Högskolan i Halmstad blev ett riksidrottsuniversitet (RIU) med möjlighet att stödja elitidrottare, som både vill utöva sin idrott och studera, och på så vis satsa på dubbla karriärer. Antal RIU-studenter har ökat för varje år och de presterar på en hög nivå, både i sina studier och i sina idrotter.
    Läs mer

  • En person använder en fjärrkontroll för att styra ett båtliknande föremål i en pool. Foto
    Drönaren ska mäta kvaliteten i kommunens vattendrag
    CatFish, en solcellsdriven vattendrönare som utvecklats vid Högskolan i Halmstad, ska hjälpa till att fatta rätt beslut för vattenvårdsåtgärder. Högskolan har, i samverkan med Halmstad kommun, beviljats en miljon kronor från LOVA – lokala vattenvårdsanslag – för att förbättra och skydda vattenmiljöerna i kommunen. En större summa av anslaget går till utveckling av drönaren, i form av material och utrustning.
    Läs mer

  • En femteklassare håller i en 3D-printad robot.
    Femteklassarnas idéer blev verklighet i Fab Lab
    Femteklassare från Vesterhavsskolan i Falkenberg fick se sina idéer bli verklighet under sitt besök i Fab Lab på Högskolan i Halmstad. Med hjälp av labbets olika verktyg är möjligheterna många. En skiss i cad omvandlades till en dipphållare till pommes frites.
    Läs mer

  • En person står lutad över ett räcke och tittar in i kameran. Inomhusmiljö. Foto
    Professor får regeringsuppdrag: kunskaperna ska öka om villkoren för elever med funktionsnedsättning
    Hallå där, Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder! Du är utsedd till regeringens särskilda utredare för att analysera och föreslå hur kunskaperna ska öka om villkoren i skolan för elever med funktionsnedsättning. Kan du berätta mer?
    Läs mer

  • Ett stetoskop ligger på en uppslagen bärbar dator. Infografik med symboler ligger över som ett filter. Foto/illustration
    Bättre vård till lägre kostnad genom att använda data
    Sjukvården står inför många utmaningar som kommer kräva att vårdens kvalitet förbättras utan att öka kostnaderna. En del av lösningen är att på nya sätt ta vara på all hälsorelaterade data som samlas in varje dag. Dessa data kan, med hjälp av artificiell intelligens (AI), ge oss mer detaljerad information om vissa patientgrupper för att förutsäga vilken vård och resurser som behövs. Ett omfattande forskningssamarbete mellan Region Halland och Högskolan i Halmstad har resulterat i unika prediktionsmodeller baserade på AI. Forskningen presenteras i en nyligen publicerad doktorsavhandling inom området informationsdriven vård.
    Läs mer

  • Porträttbild på kvinna som ler och tittar in i kameran. Foto
    Susanna Öhman föreslås bli ny rektor för Högskolan i Halmstad
    Styrelsen för Högskolan i Halmstad föreslår regeringen att utnämna Susanna Öhman till ny rektor för Högskolan i Halmstad. Susanna Öhman är professor i sociologi vid Mittuniversitetet och har tidigare bland annat varit akademichef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad. Hon väntas tillträda i mars 2023.
    Läs mer

  • En man står på en scen och håller ett tal. Bakom scenen till vänster syns en storbildsskärm med en porträttbild av en man i bild. Foto.
    Högskolans studenter firades med storslagen avslutningshögtid
    Förra veckan var det terminens sista vecka på Högskolan i Halmstad, och avslutningsveckan summerades på fredagen på allra bästa sätt med fest och glädje under den stora avslutningshögtiden i Högskolehallen.
    Läs mer

  • Fyra tjejer står framför postrar. Foto.
    Hälsoexpo – ett gott exempel på kombinationen teori och praktik
    Under sina verksamhetsförlagda studier har studenterna på Hälsopedagogiskt program planerat och genomfört ett hälsoarbete som de presenterade under Hälsoexpo.
    Läs mer

  • Tve kvinnor står bredvid varandra och ler och tittar in i kameran. Foto
    Från kurslitteratur till praktiskt arbete
    Praktikexpo är en årlig mässa där sistaårsstudenterna på programmet Språk, textbearbetning och digital kommunikation visar vad de har gjort och lärt sig under sin praktik. I år var mässan åter på plats i DLC på Högskolan efter att ha varit digital de senaste två åren på grund av pandemin.
    Läs mer

  • Fyra personer står i en ljus lokal bredvid varandra. De ser in i kameran och ler. Alla har likadana kortärmade tröjor. I förgrunden syns en ljusblå statyett i form av en glödlampa. Foto.
    Utexpo 40 år: innovation och stipendieregn
    Solen, en dj och en glassbil bjöd på försommarstämning på Högskolan i Halmstad när Utexpo gick av stapeln för 40:e året i rad. För första gången på tre år fylldes åter Högskolans lokaler med innovationsdrivna studenter – ivriga att få visa upp sina examensarbeten. Även i år, som traditionen bjuder, regnade det stipendier och utmärkelser för 300 000 kronor över de innovativa studenterna.
    Läs mer

  • Porträtt på man som tittar in i kameran. Foto
    Årets alumn tar med sig kunskaperna från Högskolan in i landslaget
    För femte året i rad utser Högskolan i Halmstad Årets alumn och i år går utmärkelsen till en person som har tagit med sig kunskaperna från studierna vid Högskolan, ända in i det svenska herrlandslaget i fotboll. 2022 års alumn är Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare åt herrlandslaget i fotboll och IFK Norrköping.
    Läs mer

  • En bok med en bild av människor på omslaget. Foto
    Ny bok utforskar Hallands historia
    Den 13 maj i år gav Hallands akademi ut boken Hallands historia – Gränsland genom tiderna. I boken utforskar 36 författare Hallands historia från jägarstenåldern till nutid. Tre av författarna är forskare på Högskolan i Halmstad.
    Läs mer


  • Lokalt Ledd Utveckling Halland får förstärkning av forskare
    Eugenia Perez Vico, docent och universitetslektor i innovationsvetenskap, är sedan mars i år adjungerad styrelsemedlem i Lokalt Ledd Utveckling Halland.
    Läs mer

  • Tre personer sitter runt ett bord. Personen i mitten skriver på ett papper.
    Artificiell intelligens kan stärka och ge nya möjligheter för lokala företag
    Genom olika projekt mellan Högskolan i Halmstad, innovationsarenan HighFive och innovationscentrumet Leap for Life vill forskare, studenter och andra experter hjälpa halländska företag att börja använda och utforska möjligheterna inom artificiell intelligens i sina verksamheter. Det ger företagen möjlighet att hantera utmaningar på nya sätt och stärker deras konkurrenskraft. Hittills har 25 bolag fått hjälp och det finns ett fortsatt stort intresse bland företag som vill medverka.
    Läs mer

  • Ett rör med rund kran och en mätare. Foto
    Övervakning av fjärrvärmestationer viktigt för framtidens smarta stad
    Ineffektivitet och felaktigheter på fjärrvärmestationer orsakar onödig energiförlust. I sin nyligen publicerade avhandling föreslår Shiraz Farouq en möjlig lösning på problemet, nämligen modeller baserade på statistik och maskininlärning. Genom sådana modeller kan fjärrvärmecentralerna övervakas, avvikande mönster identifieras och ineffektiva fjärrvärmecentraler upptäckas, utan att operatörerna överhopas av falsklarm.
    Läs mer

  • A person stands infront of a digital car in a room – it looks like a hologram.
    Vardagliga upplevelser i fokus för framtidens digitaliserade bilar
    För att skapa framtidens hållbara mobilitetslösningar behöver man förstå hur människor tänker kring digitaliserade bilar. Thomas Lindgren, är industridoktorand i informatik och använder designetnografi som metod, lyfter i sin avhandling att användarupplevelser kan vara fyllda av förhoppningar och farhågor. Det påverkar människors val och utvecklingen av nya produkter och tjänster.
    Läs mer

  • Åtta personer sitter i en soffa. I förgrunden fem personer med ryggen mot kameran. Foto.
    Två utvecklande år med VIAkub Halland
    Användning av digitala verktyg är en av många viktiga metoder för att nå FN:s globala mål i arbetet mot en mer hållbar och rättvis värld. Därför har digital nyfikenhet varit ledord för projektet VIAkub Halland som de senaste två åren har drivits av Region Halland och Högskolan i Halmstad. Under konferensdagen Mötesplats för digitalt nyfikna sammanfattades de viktigaste insikterna av bland andra företagare, lärare och studenter som har deltagit i projektet.
    Läs mer

  • Porträttfoto av två män i kavaj.
    Högskolan avslutar tio år som KK-miljö och blickar framåt
    Under de senaste tio åren har Högskolan i Halmstad varit en så kallad KK-miljö med särskilt stöd från KK-stiftelsen för att utveckla lärosätets profilering. KK-miljöperioden har gett många positiva effekter, bland annat de två ämnesövergripande fokusområdena som nu är kärnan i Högskolans forskningsstrategi.
    Läs mer


  • Professor från Högskolan i Halmstad deltar i OECD:s konferens om läraryrket
    Hallå där, Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapens didaktik! Du är inbjuden till OECD:s International Summit on the Teaching Profession som särskild gäst till skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Kan du berätta mer?
    Läs mer


  • Utbildningsvetenskaplig forskning bidrar till ny kunskap om covid-19
    I september 2021 publicerades en artikel i tidningen Curie som beskrev att Sverige har satsat nästan lika mycket pengar på forskning om covid-19 som de övriga nordiska länderna tillsammans. Dock visar en kartläggning från NordForsk att medan Sverige har lagt 80 procent av medlen på medicinsk forskning, har Norge satsat 67 procent på forskning inom samhällsvetenskap. Sverige har endast satsat 4 procent på samhällsvetenskaplig forskning.
    Läs mer

  • En kvinna står i så kallad planka på en yogamatta. Foto
    Elever som satsar på elitidrott levde i en berg- och dalbana under pandemin
    Vardagen för elitidrottssatsande gymnasieelever ställdes på ända under pandemin. Från att ha idrottat större delen av sin tid, både i skolan och på fritiden, gick skolan över till distansundervisning och träningar och tävlingar inom idrotten ställdes in. Hur hanterade eleverna utmaningarna som följde? Det har forskare vid Högskolan i Halmstad undersökt.
    Läs mer

  • En person står framför en skärm som visar algoritmer och siffror. I bakgrunden kan man se maskinerna. Foto/illustration
    När människa och maskin samarbetar upptäcks fel lättare
    När en avvikelse hittas i en datamängd kan det innebära att något är fel. Det kan till exempel vara en maskindel som inte fungerar, ett datorintrång eller ett första sjukdomstecken. Genom att kombinera mänsklig kunskap och maskininlärning kan upptäckten av anomalier, alltså avvikelser, bli bättre och mer effektiv. Ece Calikus har nyligen publicerat sin doktorsavhandling inom ämnet.
    Läs mer

  • En man som står framför en publik och som har en digital presentation bakom sig som visar en bild på två böcker med titlarna Allt är en konspiration och Konspirationsfeber. Foto
    Ideas bjöd in till föredrag om konspirationsteorier
    I måndags, den 25 april, var Kent Werne, journalist, författare och föreläsare, på Högskolan för att hålla ett föredrag om konspirationsteorier inom konceptet ”demokratisoppa”. Han pratade om hur konspirationer uppstår, varför folk tror på dem och vilka konsekvenser de kan få. Föredraget arrangerades bland annat av tankesmedjan Ideas som har sin hemvist på Akademin för lärande, humaniora och samhälle på Högskolan.
    Läs mer

  • Blå himmel med toppen av svart pelare med Högskolans logotyp samt två byggnader i förgrunden. Foto.
    Susanna Öhman till hörande som rektorskandidat
    En kandidat går till hörande efter rekryteringsgruppens arbete med urval och intervjuer. Professor Susanna Öhman, verksam vid Mittuniversitetet och tidigare akademichef på Akademin för lärande, humaniora och samhälle på Högskolan i Halmstad, är nu den enda kandidat som är kvar i processen.
    Läs mer

  • Fyra personer går ned för en trappa i en stor, ljus trapphall. Foto
    IT-forensik är populärast bland Högskolans utbildningar i höst
    Den 19 april stängde ansökningsperioden till höstens högskoleutbildningar. En första analys av årets ansökningssiffror visar att antalet sökande till Högskolan i Halmstad har minskat i jämförelse med förra året. Likaså har antalet sökande minskat i riket i stort. Högskolans utbildningar är dock fortsatt populära, och mest sökt är programmet IT-forensik och informationssäkerhet.
    Läs mer


  • Högskolans Fab Lab lockade nordiska grannar
    Fab Lab Halmstad, Högskolans tillverkningslaboratorium och prototypverkstad, stod som värd för årets upplaga av Fab Lab Nordic Boot Camp. Under en vecka samlades Fab Lab-deltagare från Danmark, Finland, Island och Färöarna, på Högskolan i Halmstad för att tillsammans nätverka, problemlösa, kunskapsöverföra och framför allt stärka det nordiska samarbetet.
    Läs mer

  • Foto taget underifrån upp mot en blå himmel med ett par slöjmoln. Till vänster en svart pelare med Högskolans logotyp. I förgrunden en del av ett hus i glas och stål, som speglar sig i en del av ett fönster till höger.
    Tio ansökningar till uppdraget som rektor
    Ansökningstiden för uppdraget som rektor för Högskolan i Halmstad har gått ut och tio personer har skickat in en ansökan. Rekryteringsgruppen tittar nu på vilka av de sökande som svarar upp mot kravprofilen och bör gå vidare till intervju.
    Läs mer


  • Forskningsprogram för profilering
    Under de närmaste åren kommer Högskolan i Halmstad att inrätta forskningsprogram som ska stärka lärosätets profil. Programmen ska tydligt bidra till ett eller båda av Högskolans två fokusområden – Hälsoinnovation och Smarta städer och samhällen – vara långsiktiga, samhällsrelevanta och mångdisciplinära. Det första programmet handlar om digitalisering och lärande.
    Läs mer


  • Högskolan rekryterar nya programchefer för fokusområdena
    Högskolan i Halmstad rekryterar nya programchefer för lärosätets två fokusområden. Programcheferna ska, utöver att leda arbetet inom fokusområdena, även förstärka Högskolans forskning.
    Läs mer

  • En kvinna står i en stor föreläsningssal och håller en presentation inför publik.
    Bra brygga till näringslivet för studenterna
    I år hölls Arena affärssystem återigen på plats på campus, efter att ha ställts in eller varit digitalt de senaste två åren. Under evenemanget fick sistaårsstudenterna på Affärssystemprogrammet, genom korta filmer och presentationer, berätta om sina uppdrag och projekt som de har gjort på olika företag och organisationer under sin praktik. Dagen samlade studenter, företag och lärare.
    Läs mer

  • En person i bakgrunden. I förgrunden olika grafiska element, till exempel en cirkel med ordet "agile" i. Illustration
    Agila uppstartsbolag mest innovativa
    Hallå där, Dulce Gonçalves! Du forskar om digital innovation och disputerade för ett tag sedan. Kan du berätta lite om din forskning?
    Läs mer

  • Två händer som håller en handfull mynt med en växt som växer ut ur den. Foto
    Finansbranschens viktiga roll på vägen mot ett hållbart samhälle
    Den nordiska finansbranschen har inte möjlighet att fokusera på hållbarhetsfrågor på grund av branschens hårda konkurrens. Det menar Fazle Rahi, doktorand vid Högskolan i Halmstad, och som forskar om hållbar redovisning.
    Läs mer

  • En bild tagen uppifrån som visar en publik som sitter och tittar på en kvinna som står på en scen, vänd mot publiken. Foto
    En gemensam panoramadag för studenter och forskare
    Förra veckan arrangerades Panoramadagen på Högskolan i Halmstad för första gången. Det var ett tillfälle för studenter att ta del av forskning vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle. Dagen resulterade i nya idéer till kommande examensarbeten och inspirerande möten mellan studenter, forskare och doktorander.
    Läs mer

  • En bilkö syns genom en blöt bilframruta.
    Horizon Europe beviljar projekt om AI för en säkrare trafikmiljö
    Horizon Europe har beviljat forskningskonsortiet ROADVIEW (Robust Automated Driving in Extreme Weather) tio miljoner euro för att lösa utmanande problem med självkörande fordon med hjälp av AI. Projektet kommer utveckla robusta och kostnadseffektiva AI-baserade system för perception och beslutsfattande i fordon med förbättrad prestanda under svåra väderförhållanden. Högskolan i Halmstad ska samordna konsortiet med 15 partner under de kommande fyra åren.
    Läs mer

  • Porträtt på person som tittar in i kameran. I bakgrunden anas en korridor med gröna växter. Foto.
    Malin Hallén blir ny vicerektor med ansvar för utbildning, kvalitet och hållbarhet
    Malin Hallén, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap – och nu ordförande i forsknings- och utbildningsnämnden – blir ny vicerektor med ansvar för utbildning, kvalitet och hållbarhet från den 1 april.
    Läs mer

  • En grupp unga människor sitter bredvid varandra i utomhusmiljö. Foto
    Socialt kapital kan identifiera sårbara ungdomar
    Ungdomar som upplever bristande tillit, känner en låg känsla av samhörighet och stöd från familj, skola och vänner, uppger högre grad av psykiska besvär och lågt välbefinnande, jämfört med andra ungdomar. Det visar en ny avhandling från Högskolan i Halmstad.
    Läs mer

  • Foto som visar den ukrainska blå-gula flaggan mot blå himmel
    Solidaritet med Ukraina
    Högskolan i Halmstad vill visa sin solidaritet med kolleger, studenter och civilbefolkning i Ukraina. Högskolan står bakom det yttrande som lärosätena i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har gjort, och fördömer också tillsammans med lärosätena i European Universitiy Association (EUA) krigshandlingarna i Ukraina. Högskolan följer utvecklingen noggrant.
    Läs mer

  • Person sitter i en soffa med en bärbar dator i knät och en mobiltelefon i handen. Bredvid ligger en surfplatta. Fotomontage.
    Digitalt öppet hus om studier och framtidsutsikter
    I går var det dags för Högskolan i Halmstads årliga öppna hus, som även i år hölls i ett digitalt format. Likt tidigare år blev det en dag full av aktiviteter där besökarna fick lära sig mer om Högskolans utbildningar, möta lärare och ta del av nyttiga tips och råd inför studietiden.
    Läs mer

  • Framsida på en rapport Årsredovisning för Högskolan i Halmstad 2021
    Ett lärosäte på frammarsch – Högskolan summerar 2021
    Högskolan i Halmstad har i dagarna lämnat sin årsredovisning för 2021 till regeringen. Den sammanfattande bilden är en högskola på frammarsch med en mycket god verksamhet, både vad gäller innehåll och ekonomi.
    Läs mer

  • En motorväg med mycket trafik intill en skog. Digitala ljuspunkter syns över bilarna. Foto/illustration
    Säkrare i trafiken med självkörande bilar
    Självkörande bilar har stor potential i att förhindra kollisioner bakifrån. Doktoranden Galina Sidorenkos forskning visar på fördelarna med att använda trådlös kommunikation, även kallat fordon-till-fordon (V2V), för att förhindra en sådan olycka. Hennes resultat för oss närmare en framtid med säkra självkörande bilar.
    Läs mer

  • En äldre person med en yogamatta och en vattenflaska i handen. Foto
    Aktivitetsigenkänning i smarta hem lyfter livskvaliteten
    Med en åldrande befolkning ökar behovet av intelligenta hjälpmedel. Detta för att kunna stötta seniorer i sina hem. Framsteg inom aktivitetsigenkänning, Human Activity Recognition (HAR), gör det möjligt att följa en enskild individs dagliga aktiviteter för att tidigt kunna upptäcka potentiella hälsoproblem – och för att främja ett långt och självständigt liv.
    Läs mer

  • Två ritade röda hjärtan på en rosa bakgrund. Ett mänskligt hjärta och en hjärtform. Illustration
    Kan AI rädda ditt brustna hjärta?
    Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. För att förebygga och upptäcka hjärt-kärlsjukdomar och förutse det fortsatta sjukdomsförloppet och vårdbehovet hos de som drabbas, arbetar forskare och läkare i projektet AIR Lund med artificiell intelligens (AI) och självlärande datorprogram.
    Läs mer

  • En person står lutad mit ett räcke och tittar in i kameran. Foto
    Forskare ny ledamot i internationella konferensen New Business Models
    Hallå där, Maya Hoveskog, universitetslektor i Innovation Management! Gratulerar till ditt nya uppdrag som ledamot för den internationella konferensen New Business Models (NBM)! Vad är New Business Models och hur vill ni bidra till positiv, hållbar utveckling?
    Läs mer


  • Högskolans kvalitetssäkringsarbete godkänt av UKÄ
    Efter ett års utvärdering har Högskolan i Halmstad fått omdömet ”godkänt” i Universitetskanslersämbetets (UKÄ) granskning av lärosätets kvalitetssäkringsarbete inom utbildning. Det innebär att Högskolan uppfyller samtliga av de bedömningsområden som UKÄ har utvärderat.
    Läs mer


  • Högskolan i Halmstad söker ny rektor
    Nu rekryterar Högskolan i Halmstad en ny rektor. Högskolans nuvarande rektor, Stephen Hwang, går i pension när hans förordnande går ut i mars 2023. Nu är uppdraget utlyst och ansökan öppen för den som vill bli hans efterträdare.
    Läs mer